Sursa foto: Bacau.net

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, viceprimarul PNL Liviu Miroșeanu a anunțat că halda de fosfogips va fi neutralizată și închisă. Mai mult, el a menționat că investiția se va realiza cu bani de la Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Viceprimarul i-a acuzat pe cei de la PSD și Partidul Ecologist de „jocuri politicianiste” și că nu le pasă de băcăuani. „Ce om de bună credință se poate opune rezolvării uneia dintre cele mai mari probleme a orașului, reclamată de zeci de ani? Și, mai ales, cu ce scop? Pentru ce negocieri de culise?”, a scris viceprimarul pe Facebook.

Primarul USR Lucian Viziteu a anunțat o „victorie” importantă pentru comunitate, după decizia luată în Consiliul Local. Mai mult, prin votul tuturor consilierilor locali, halda de fosfogips și terenul aferent vor fi transferate la Ministerul Mediului. „Mulțumiri consilierilor pentru votul unanim. De acum, vom monitoriza progresul documentației prin parlamentarii băcăuani!”, a scris Lucian Viziteu pe Facebook.

Depozitul de deșeuri chimice va fi închis

În urmă cu o săptămână, Consiliul Local Bacău a eșuat în încercarea de a transfera depozitul de fosfogips, după ce consilierii PSD și ai Partidului Ecologist s-au abținut de la vot. De asemenea, din coaliția PNL-USR au fost absenți trei consilieri.

Reamintim că halda a fost preluată în 1997, după privatizare, de către grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Din cauza deșeurilor atât de toxice, o lege din 2018 le dă dreptul băcăuanilor să se pensioneze cu doi ani mai repede decât restul locuitorilor din țară. Primarul Lucian Viziteu a atras în repetate rânduri atenția asupra problemei grave de mediu cu care comunitatea se confruntă din cauza depozitului de fosfogips.

Problema depozitelor neconforme de deșeuri a atras atenția Comisiei Europene, care a trimis în judecată țara noastră pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curţii din 18 octombrie 2018. România avea obligația să închidă cele 68 de depozite neconforme. În trei ani, doar 24 din cele 68 au fost închise, iar pentru unele din depozite nu s-a început încă demersurile.

Pentru evitarea unor viitoare sancțiuni financiare, țara noastră trebuie să închidă și să reabiliteze restul depozitelor, iar deșeurile să fie depozitate într-un mod controlat și sigur.

Comisia Europeană a dat în judecată România din cauza depozitelor neconforme de deșeuri

Articolul precedentA doua zi cu peste 90.000 de români vaccinați
Articolul următorCristian Diaconescu: ,,Dispariţia PMP este exclusă”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.