Dr. Victor Costache, sursa foto: Tribuna

Victor Sebastian Costache, chirurg român și fost ministru în guvernul lui Ludovic Orban e revoltat pe secretarul general de la Ministerul Sănătății că blochează Programul Național de Terapie Intensivă chiar și „în al 12-lea ceas”. Medicul susține că programul a fost finanțat de Guvernul Cîțu, dar a rămas blocat datorită birocrației.

De asemenea, medicul Costache a precizat că Ministerul Sănătății nu a pregătit terapiile intensive pentru valul patru al pandemiei, chiar dacă exista un program național de terapie intensivă.

„Acești oameni au lucrat contra cronometru, au umplut bibliorafturi de calcule, formule, tabele Excel și au pregătit un program național de terapie intensivă. L-am prezentat primului-ministru în iunie, iar acest program a fost prevăzut pentru a fi finanțat la rectificare în august”, a susținut Victor Costache, relatează Antena3.

Costache: „Sistemul de sănătate din România e unul din cele mai slabe din Europa”

Mai mult, fostul ministru al Sănătății e de părere că numirea unui secretar general de la Direcția Programe a reprezentat un „derapaj”.

„Această doamnă nu a înțeles nici până acum că se moare în terapie intensivă. Noi, medicii, lucrăm contra cronometru”, a comentat Valeriu Costache. Totodată, medicul susține că munca medicilor din spitale a fost ignorată de către conducerea Ministerului Sănătății, iar doctorii au ajuns la capătul puterilor, privind cum oamenii mor cu zile în spitale.  

Între medici nu există culoare politică

„Problema în țara asta este că avem un eșalon în care unii sabotează sau, pur și simplu, din incompetență, blochează decizii majore care sunt luate în interesul poporului“, a mai precizat Victor Costache. Mai mult, fostul ministru e de părere că programul „ar fi salvat” secțiile ATI din întreaga țară. El a precizat că programul ar fi adus secțiilor de terapie intensivă peste un miliard de lei, iar medici din întrega țară au lucrat la acest program.

„Vedeți, între medici nu există culoare politică. Știți foarte bine, domnul profesor Dorel Săndesc, pe care îl și laud, a fost secretar de stat la PSD, deci au putut lucra împreună PNL, PSD să facă ceea ce ar fi salvat Terapia Intensivă din România. Din păcate, chiar și acum, în al 12-lea ceas, în luna octombrie, Ministerul Sănătății blochează acest program – în special secretarul general, care încă a rămas acolo”, a conchis Victor Costache.

Victor Costache a demisionat din fruntea Ministerului Sănătății la sfârșitul lunii martie. El a făcut parte din guvernul condus de Ludovic Orban.  În locul lui a fost numit secretarul de stat Nelu Tătaru. Medicul a luat această decizie la o zi după ce a anunțat că toată populația Capitalei va fi testată împotriva coronavirusului.

Victor Costache, declarații „la cald”: „Nu am părăsit corabia în timpul furtunii și rămân alături de echipa Ministerului Sănătății”

Articolul precedentBarna: „Dacă se deschid negocierile pe bune, probabil la începutul săptămânii viitoare am putea să avem o concluzie”
Articolul următorRadu Mihaiu „taie” finanțarea de la biserici în urma investigației Recorder
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.