Foto: Știrile PRO TV

Transferul primilor pacienți la Spitalul Mobil din Lețcani s-a făcut marți seara. Potrivit medicului șef al SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, pacienții au forme de gravitate medie ale COVID. De altfel, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a precizat că stocatorul de oxigen pentru Lețcani a ajuns, iar de miercuri acesta va intra în folosință.

Ministrul interimar a mai susținut că la secția de terapie intensivă sunt peste 40 de paturi. „Astăzi se va porni cu 10 paturi cu concentratoare de oxigen, iar în următoarele zile vom putea să operaționalizăm și paturi ATI, pentru că acolo sunt peste 40 de paturi ATI”, a precizat ministrul, relatează Antena3.

Spitalul Mobil din Lețcani, redeschis după mai multe luni de inactivitate

După opt luni de pauză, Spitalul Mobil din Lețcani s-a redeschis, având o conducere militară, iar Forțele Aeriene se vor ocupa de transferul persoanelor infectate cu virusului SARS-Cov-2. Spitalul e format din 100 de containere, fiind cel mai mare de acest tip din țară. Totodată, suma investită în achiziționarea containerelor a fost de 13 milioane de euro. Chiar dacă spitalul a fost deschis în octombrie 2020, a funcționat până la începutul anului 2021.

La Lețcani, pe lângă cei 25 de medici militari vor ajunge mai multe cadre medicale din spitalele din județ. De asemenea, în curtea spitalului va exista o mașină de pompieri non-stop, pentru a interveni în cazul unui eventual incendiu. Chiar dacă au redeschis, reprezentanții Spitalului au precizat că unitatea nu va funcționa, pentru început, la capacitate maximă.„Ca să funcționeze la capacitate maximă este nevoie de 60 de asistenți și 18 medici. Managementul este al spitalului de boli infecțioase. Echipa militară coordonează activitatea de asistență medicală”, a precizat directorul DSP Iași.

O anchetă a Corpului de Control al ministrului Sănătății, din februarie 2021, a scos la iveală 31 de nereguli la recepționarea spitalului mobil.

„Începând din noaptea această (ieri – n.r.) vom interna şi îngriji pacienţi în cadrul Secţiei Exterioare Leţcani. Vor fi îngrijiţi doar pacienţi cu forme medii COVID-19 care nu necesită suport mare de oxigen şi pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor. După finalizarea montării, umplerii şi verificării bunei funcţionalităţi a stocatorului de oxigen, vom putea îngriji şi pacienţi în terapie intensivă“, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Redeschiderea spitalului modular ATI de la Lețcani se amână

Articolul precedentPrimarul Brașovului, replică pentru Kelemen Hunor: „Atitudinea PNL este similară cu a bărbatului care și-a bătut femeia și după nu mai vrea s-o primească înapoi”
Articolul următorBarna: „Dacă se deschid negocierile pe bune, probabil la începutul săptămânii viitoare am putea să avem o concluzie”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.