Un tânăr din Botoșani a înființat prima asociație din România pentru sprijinirea persoanelor dependente de jocuri de noroc

Andrei este inginer constructor și a pierdut și el sume foarte mari de bani din cauza acestui viciu.


Un tânăr din Botoșani, care a fost dependent de jocurile de noroc, a înființat prima comunitate de jucători anonimi din România, care are drept scop asigurarea consililierii şi terapiei pentru dependenţîi de jocuri de noroc, din care fac parte membri de la Bacău,  Iaşi, Cotnari, Paşcani, potrivit ziare.com.

„În 2021, când am înfiinţat grupul de jucători ‘Minune’ de la Botoşani am căutat pe internet să văd dacă mai există şi alte grupuri în ţară. Am găsit grupul ‘Minte deschisă’ din Cluj- Napoca, grup cu care am luat legătura să văd cum funcţionează. Eram al doilea grup din România, după cel de la Cluj”, a precizat Andrei, tânărul din Botoșani. Membrii grupurilor din Cluj şi Botoşani au înființat o organizaţie neguvernamentală, „Asociaţia Serviciilor Jucătorilor Anonimi”, care apără interesele dependenţilor de jocuri de noroc.

Din păcate, susţine Andrei, statul român nu are nicio evidență a persoanelor dependente de jocuri de noroc şi a celor care au nevoie de consiliere sau terapie

”În comunitatea jucătorilor anonimi din România avem atât bărbaţi, cât şi femei, de toate vârstele şi toate categoriile sociale. Dependenţa de jocuri de noroc nu te întreabă dacă eşti inginer, dacă eşti avocat, dacă eşti poliţist, dacă eşti medic, dacă eşti profesor. Dependenţa de jocuri de noroc acaparează persoane din orice zonă socială”, a mai spus tânărul din Botoşani. În perioada 9 – 11 septembrie, a avut loc la Durău Conferinţa Naţională a Jucătorilor Anonimi din România, la care au participat, în afară de zeci de persoane dependente de jocuri de noroc,şi reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ai Institutului de Psihiatrie ”Socola” şi psihologi. În prezent, jucătorii anonimi se întâlnesc fizic la Botoşani, Cluj-Napoca şi Bucureşti, în timp ce un grup al jucătorilor anonimi din diaspora au întâlniri online. Informaţiile cu privire la activitatea acestor grupuri pot fi găsite pe site-ul jucatorianonimi.ro.

Andrei are 34 de ani şi este inginer constructor. El a pierdut în săli de jocuri şi în cazinourile din Botoşani, Iaşi şi Suceava sume mari de bani.

Din cauza acestui viciu, tânărul a pierdut banii primiţi ca student de la părinţi, salariile obţinute în primii ani de angajare,  banii pe care i-a împrumutat de la bănci pentru ”nevoi personale” şi  banii strânşi din darurile de nuntă

”Povestea mea de viaţă a fost foarte tristă de la jocurile de noroc, jocuri care te pot duce la nebunie, închisoare sau chiar moarte. Aşa spune şi Programul celor 13 paşi pe care îl folosim noi. (…) Povestea mea a început undeva în anul 2009 – 2010, când eram la facultate. Aveam 21 spre 22 de ani. A început dintr-o glumă cu un coleg care juca des. M-am dus să văd ce face. Am intrat acolo şi am văzut că joacă la păcănele. Am băgat şi eu cinci lei, am luat 200 şi am zis: ‘Gata! Ăsta-i pont. De aici mă îmbogăţesc.Nu mai trebuie să muncesc toată viaţa’. Evident că nu a fost aşa. Azi cinci lei, mâine zece lei. Am început să joc banii pe care mi-i trimiteau părinţii la facultate. Am început să cer din ce în ce mai mulţi bani de la părinţi şi să îi joc şi să îi pierd. La un moment dat am început să joc banii altora, împrumutaţi, evident. Se instalase deja dependenţa. Nu mă mai duceam în sălile de joc ca să câştig. Mă duceam să recuperez sumele foarte mari pierdute. Mă controlau jocurile. Eram întotdeauna stresat, de unde să fac bani, de unde să mă împrumut, pe cine să mai păcălesc să îmi mai dea bani. Îmi făceam fel şi fel de filme. Sunăm prietenii şi spuneam că am o problemă de sănătate sau am făcut un accident şi aşa am ţinut-o până în 2016, când mi-am cunoscut actuala soţie”, povesteşte tânărul din Botoşani.

ANRE, avertisment pentru români: Prețurile la energia electrică din 2021 și 2020 nu vor mai reveni

Articolul precedentCiolacu, după ce tinerii din PNL au înjurat PSD la Școala de vară: „Poate o fi un amendament la România Educată”
Articolul următorFost șef al ANAF, condamnat la 13 ani de închisoare pentru luare de mită