Sursa: Ziarul de Iași

Șerban Pop, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a primit o primă pedeapsă într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupție și trimis pentru prima oară în instanță în urmă cu 3 ani.

Sentința pronunțată de Curtea de Apel București, 13 ani închisoare pentru luare de mită, nu este definitivă. Pe lângă pedeapsă, instanța a dispus totodată ca de la Pop să fie confiscată și suma de 2.500.000 euro, presupusa mită primită de Pop.

Din ce se detalia în rechizitoriu, faptele datau din anul 2008, când Șerban Pop, în calitate de vicepreședinte al ANAF, „ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro din care ar fi primit în 4 tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși, suma de 2.500.000 euro”, pentru „aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA”.

Ieri, Curtea de Apel București a constatat că acuzațiile erau întemeiate, dovadă fiind hotărârea de condamnare:

Respinge, ca inadmisibilă, cererea de repunere a cauzei pe rol, formulată de inculpatul Pop Șerban, prin aparatorul ales Todică Alexandru. Condamnă pe inculpatul POP SERBAN la pedeapsa de 13 ani închisoare.

Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public, pe durata executării pedepsei principale.

Confiscă de la inculpatul Pop Șerban suma de 2.500.000 euro, suma primită de către acesta cu titlu de mită. Menţine măsura sechestrului asigurator instituită de DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE prin ordonanţa nr. 205/P/2021 din data de 22.11.2021 (pusă în executare prin procesul-verbal din 02.12.2021), până la concurența sumei de 2.500.000 euro (…).

Obligă pe inculpatul Pop Șerban la plata sumei de 14.680 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică azi, 12 septembrie 2022”.

Deși dosarul, după cum arătat, a fost trimis în instanță în 2019, în martie 2021, judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au dispus restituirea cauzei la procuror, motivul, așa cum îl explica DNA, fiind „unul de ordin procedural”.

După mai bine de an, după remedierea deficienților, Pop a fost din nou trimis în judecată.

Articolul precedentUn tânăr din Botoșani a înființat prima asociație din România pentru sprijinirea persoanelor dependente de jocuri de noroc
Articolul următor Înțelegerea amiabilă în cazul unui accident rutier, încheiată cu ajutorul telefonului mobil