Șerban Pop, fost vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost trimis din nou în judecată, sub acuzația de luare de mită. Acesta este acuzat că a primit în urmă cu aproape 11 ani nu mai puțin de 2,5 milioane de euro de la un afacerist. Pop ceruse însă 5 milioane de euro.

În perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, inculpatul Pop Șerban, vicepreședinte ANAF, ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro din care ar fi primit în 4 tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși, suma de 2.500.000 euro. Banii ar fi fost primiți de inculpat, în perioada 08 septembrie -23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasați de firma omului de afaceri ar fi fost transferați într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferați mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

În vederea confiscării speciale a sumei reprezentând obiectul infracțiunii de luare de mită s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de inculpat, precum și poprirea asupra sumelor de bani prezente și viitoare aflate în conturile deschise pe numele inculpatului, până la concurența sumei de 2.500.000 euro”, au precizat procurorii anticorupție.

De menționat că Pop mai are o condamnare de 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă, într-un dosar în care s-a dispus însă rejudecarea. Șerban Pop a fost trimis în judecată atunci alături de afaceristul Horia Simu și fosta şefă DIICOT Alina Bica. Faptele pentru care sunt judecați cei trei datează din 2014. Potrivit DNA, Pop a primit de la Horia Simu 230.000 de euro (cash şi sub formă a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la DIICOT în dosarul în care era cercetat omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul consilierul acesteia, Ionuţ Mihăilescu.