La începerea anului școlar, Iohannis s-a dus la Liceul Tehnologic ”Carol I” din comuna Valea Doftanei, judeţul Prahova.
Cîțu – la Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Anca Dragu – la Şcoala 147 ”Petrache Poenaru” din Bucureşti. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, aleargă întrec Prahova și București, pentru a fi prezent la cinci deschideri de an școlar.
Între timp, singura școală Smart din mediul rural, din Ciugud, Alba, e ignorată. În ciuda faptului că au fost trimise multiple invitații, în cadrul evenimentului „Săptămâna porților deschise pentru miniștri și decidenți politici”.
Nu la începerea anului școlar au fost invitați politicienii dar, chiar și-așa, au ales să ignore invitația
Administrația prezidențială a răspuns că nu are timp, dar că le urează mult succes ciugudenilor.
”Am revenit să le spunem că nu îl invităm pe președinte la deschiderea anului pentru că suntem conștienți că este foarte ocupat și deja are un eveniment în agendă… am spus că îl așteptăm oricând. Nu ne-au mai răspuns nimic”, spune Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al primăriei.
La fel de nimic au răspuns și Florin Cîțu, și Sorin Cîmpeanu.
Normal. Cum să promovezi o școală care s-a dezvoltat din inițiativa și cu implicarea activă a primarului și a localnicilor? Școala din Ciugud e exemplul perfect că, dacă ar exista voință, progresul s-ar înființa, de la sine. Că nu e nevoie decât să investești banii unde și cum trebuie, nu să-i bagi în buzunarul propriu.
Peste 200 de comunități rurale s-au înscris într-un program de mentorat, pentru a învăța din experiența celor din Ciugud. Nu mă miră faptul că programul nu are sprijin guvernamental, ci e organizat și derulat doar de către profesorii și Primăria Ciugud.
De ce s-ar implica Guvernul într-o acțiune care nu aduce faimă și profit?
Deocamdată, nu pot decât să apreciez lozinca neoficială a comunei: ”Ciugud to be true”.
La polul opus: școli încă nerenovate
În comuna Alexandru Ioan Cuza, din Iași, de șase ani se încearcă renovarea grădiniței. Pentru că vorbim despre o perioadă mult prea scurtă de timp pentru un proiect de o asemenea amploare, copiii vor sta acasă. Nu sunt locuri la grădiniță.
Și nu e un caz singular. În condițiile în care în ultimul an și jumătate orele s-au desfășurat mai mult on-line, încă există unități de învățământ care nu au fost renovate. Astfel, copiii vor continua cu școala on-line.
La fel ca iarna, care se întâmplă în fiecare an, dar ia, de fiecare dată, autoritățile pe nepregătite, se pare că se întâmplă și cu școlile. Păi, cine s-ar fi așteptat să fie renovarea terminată?
“Au rămas peste 200 de unități în care nu există nici autorizația de la DSP și în care lucrurile sunt în curs de rezolvare. Sunt probleme rămase cu cele 256 de școli în care n-au putut fi identificate izolatoare. Din perspectiva celor 139 de unități care aveau probleme cu instalațiile de încălzire, în mare parte, s-au rezolvat”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Interesant e că, în unele comune, se poate să fie totul în ordine și la timp. În altele, aceleași probleme par a fi de fizică cuantică.
E bine, totuși, că respectăm, în continuare, tradiția de a avea și-un preot prezent la deschiderea anului școlar. Poate că, dacă face destul de multe rugăciuni și dă din abundență cu agheazmă, se rezolvă și renovările mai repede.