Eugen Teodorovici Foto: Facebook

Eugen Orlando Teodorovici, fost senator social democrat și chiar ministru de Finanțe în vremea guvernării PSD, nu a lăsat ziua de astăzi – când a sunat clopoțelul după vacanța mare, să treacă pur și simplu.

Chiar dacă nu a fost în centrul atenției – spre deosebire de politicienii momentului care s-au întrecut care mai de care să participe la deschiderea anului școlar 2021 – 2022, Teodorovici a lăsat în amintirea zilei de astăzi o postare pe pagina sa de Facebook.

Fostul senator se arată complet nemulțumit de ceea ce se întâmplă în sistemul de educație actual, cu referire directă la programul „România educată”, și consideră că este cel mai potrivit să citeze din Mihai Eminescu. E drept, un soi de legătură este, pentru că poetul Eminescu este cunoscut mai ales pentru virulența la adresa politicenilor din vremea sa, inclusiv a liberalilor.

Însă Teodorovici nu a avut totuși legătură cu sistemul de educație, ca Eminescu, pentru a se putea pronunța. Să nu uităm totuși că, pe lângă câteva posturi micuțe și vremelnice în învățământ până a ajunge să scrie la „Timpul”, Eminescu a fost din 1875, timp de un an, revizor şcolar peste districtele Iaşi şi Vaslui, funcție din care chiar a încercat să miște ceva.

Cum nu găsesc inspirație în prezentul „României educate”, mă întorc la trecut și la vorbele pline de duh ale marelui Mihai Eminescu – cel care s-a implicat și a manifestat un real interes pentru creșterea calității învățământului românesc:

„Şcoala va fi bună când popa va fi bun, darea mică, subprefecţii oameni care să ştie administraţie, finanţe şi economie politică, învăţătorii pedagogi, pe când adică va fi şcoala şcoală, statul stat şi omul om, precum e în toată lumea, iar nu cum e la noi – adică ca la nimeni, unde găseşti în cercurile cele mai înalte oameni care trăiesc în vecinică duşmănie cu gramatica necum cu alte cunoştinţe sau cu dreapta judecată.”

Vă doresc tuturor – profesori și elevi – să faceți voi ca școala românească să crească, cu dorință, conștiință și responsabilitate și bineînțeles, mult succes în noul an școlar”, este mesajul lui Teodorovici.

Articolul precedentBarna s-a săturat să „înghită gălușca” servită de premier
Articolul următorOrban ațâță primarii împotriva lui Cîțu: „Îmi pare rău că oameni cu care sunt în partid de zeci de ani nu sunt aici”