Cseke Attila, despre Anghel Saligny: „Un program de investiții absolut necesar”

Ministrul Dezvoltării le cere colegilor de coaliție să (re)citească OUG

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că atât din punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce, dar și al UDMR, programul național de investiții „Anghel Saligny” este unul necesar. Mai mult, acesta a ținut să precizeze faptul că nu poate fi pus semnul de egalitate între „Saligny” și Planurile Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL), așa cum au fost acestea din urmă, considerate ca o formă de mituire a primarilor.   

USR PLUS nu susține noul PNDL, cu alocări din pix

„Din punctul de vedere al Ministerului şi al UDMR, un astfel de program de investiţii este absolut necesar. Noi, pe procedura legală, evident am consultat şi consultăm şi structuri asociative ale autorităţilor publice locale şi, din ce semnale am eu, toate structurile administraţiei publice locale vor susţine acest program naţional de investiţii, atât Asociaţia Comunelor, cât şi cea a Oraşelor, Asociaţia Municipiilor, cât şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene. Cei de la nivel local, care sunt implicaţi, care ştiu nevoile administraţiei locale, vor susţine acest Program Naţional de Investiţii Anghel Saligny şi credem că este soluţia corectă având în vedere şi necesitatea de a acoperi aceste domenii esenţiale, pe de o parte, pe de alta care nu sunt acoperite de fonduri europene”, a declarat Cseke Attila, la Tg. Jiu, citat de Agerpres.

Totodată, ministrul Dezvoltării le-a făcut și o recomandare colegilor de coaliție, în special celor de la USR PLUS, care joi au declarat că nu susțin noul PNDL, să citească această Ordonanţă de Urgenţă.

„Să se uite ce a propus ministerul în PNRR şi dacă se vor uita o să vadă că după 31 de ani, pentru prima dată, la propunerea Ministerului Dezvoltării, se propune un fond local care o să asigure garantat accesul universal fără niciun fel de parti-pris-uri politice la investiţii locale”, a mai spus Attila, adăugând că vor asigura pe fiecare categorie de localitate (municipii, municipii reşedinţă de judeţ, oraşe şi comune), „indiferent de culoarea politică a primarului, în limita aceleiaşi sume pentru toţi pe aceeaşi categorie obiective de investiţii finanţate”.

Ce spune USR PLUS

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, reprezentanții USR PLUS au afirmat că susțin dezvoltarea localităților rurale din România, „dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 și 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali”, adăugând că nu vor să fie părtași „în replicarea unor practici de alocări discreționare de bani către clientela de partid și cu investiții fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”.

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” se adresează autorităţilor locale, prin care vor putea fi implementate asfaltări de drumuri, canalizare şi apă. Bugetul acestui program este de 50 de miliarde de lei și se va întinde pe minimum 6 ani.

Puțin peste 55% din România este conectată la sisteme de canalizare

Articolul precedentCîțu, plângere penală pentru cele două zile de închisoare din SUA
Articolul următorMAE cere românilor să părăsească imediat Afganistanul