USR PLUS

Liderii USR PLUS au decis să nu susțină noul PNDL, în valoare de 50 de miliarde de lei, pe care îl consideră o formă de recompensare a baronilor locali. Mai mult, acuză că nu a existat un acord în cadrul coaliției pe acest program.

„USR PLUS susține dezvoltarea localităților rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 și 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtași în replicarea unor practici de alocări discreționare de bani către clientela de partid și cu investiții fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, au transmis reprezentanții USR PLUS într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook.

Totodată, aceștia au atras atenția asupra faptului că nu a existat un acord în cadrul coaliției pe acest program, în ciuda declarațiilor făcute în spațiul public de premierul Cîțu. „USR PLUS susține organizarea unei dezbateri largi pe tema programului de dezvoltare locală pentru a nu repeta ceea ce a făcut PSD. Există deja o serie de recomandări EFOR de care trebuie să ținem cont pentru a avea rezultate. Inclusiv structurile autorităților publice locale trebuie să fie consultate cu privire la nevoile reale de investiții pe care le au în acest moment și de capacitatea locală de a susține aceste investiții”, au mai anunțat cei de la USR PLUS.

De asemenea, au precizat că solicită criterii foarte clare de acordare a banilor publici, „având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu PNDL 1 și 2”, adăugând că „nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor”, mai mult, că este nevoie de un mecanism transparent de alegere a proiectelor „care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării (n.r. Cseke Attila de la UDMR)”.

De altfel, USR PLUS a cerut încă din ședința de Guvern de miercuri evaluarea rezultatelor PNDL 1 și 2, precum și reluarea acestui subiect în următoarea ședință a coaliției, „cu cifrele pe masă”, precizând în același timp că dezvoltarea locală se face doar „cu cofinanțare locală pentru orice fel de investiție din bugetul național”.

Foto Ziarul de Investigații (SB)

Programul național de investiții „Anghel Saligny”, urmașul PNDL

50 miliarde lei vor fi investiţi de la bugetul de stat în programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, dacă acesta va fi aprobat de guvern, a anunţat premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, în care membrii Cabinetului au discutat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aşa-numitul PNDL 3.

„Este un program de investiţii pentru autorităţile locale, prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, un program care va avea un buget de 50 de miliarde lei şi se va întinde pe minim 6 ani. Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca astăzi, în 2021, să nu avem drumuri asfaltate în toate localităţile, să nu avem canalizare şi apă, lucruri de bază pe care trebuia să le avem până acum făcute. Le vom face în acest mandat”, a declarat Florin Cîțu, miercuri.

Orban îi reamintește lui Cîțu că deviza PNL este „Dezvoltăm România”, astfel că îi cere urgentarea PNDL 3

Articolul precedentIoana Mihăilă, despre vouchere. „Probabil vor fi distribuite începând cu luna septembrie”
Articolul următorCîțu, cu „tunurile” pe el. I se cere demisia de către partenerii de coaliție