Ministrul de Interne a prezentat astăzi primele date centralizate în urma controalelor efectuate la centrele sociale de îngrijire din țară.
În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu a solicitat demararea unor verificări și, potrivit datelor prezentate de ministrul Cătălin Predoiu, în țară sunt licențiate în acest moment 5.197 de servicii sociale, dintre care 2.812 în sistem public și 2.385 în sistem privat.
Până la acest moment, la nivelul municipiului București și al celor 41 de județe, echipele de control au evaluat 1.037 de unități, dar, suplimentar față de acestea, au fost descoperite fără licență și alte 24 de astfel de centre rezidențiale, care funcționau ilegal.
În urma controalelor, au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv 43 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizației sanitare și 6 de închidere.
„În total, 13 centre nu își mai desfășoară în acest moment activitatea. La fața locului au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocalizarea, aproximativ 1,1% din toate persoanele evaluate.
Au fost întocmite nouă dosare penale, din care cinci vizează infracțiuni contra persoanei și patru infracțiuni de natură economică. Au fost constatate și aplicate un număr de 3.640 de sancțiuni contravenționale, în valoare aproximativă de 10 milioane de lei. În acțiunile desfășurate au fost implicate, în medie zilnică, 1.259 de reprezentanți ai structurilor de control (…).
Toate aceste date vor fi comunicate publicității de către prefecturi, în plan local, dar și de către Ministerul Afacerilor Interne, în plan central. Și va fi făcută o nouă comunicare, completă, cu ocazia încheierii acțiunilor de control. Subliniez, aceste date sunt pentru primele zile de control.”, a arătat Predoiu, înaintea ședinței de Guvern de astăzi.
În ceea ce îl privește pe Ciolacu, acesta a promis că săptămâna viitoare, după finalizarea controalelor, vor fi puse „pe masă” „propuneri concrete de modificare structurală a modului în care trebuie să funcționeze acest sistem”.
„Intenția mea este să solicit celor mai importanți actori din zona societății civile, ONG-urilor și asociațiilor, să îmi facă propuneri pentru viitoarea conducere a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități. În această funcție, și nu numai, este nevoie de oameni pricepuți din zona asociațiilor non-guvernamentale, cu rezultate solide și experiență de lucru cu asemenea persoane din categoriile vulnerabile.
Este evident că și în această zonă sunt sute de ONG-uri și firme private care își fac treaba cu profesionalism și dedicare. Așa cum și la statul român sunt mii de funcționari cinstiți, valoroși, empatici, care găsesc întotdeauna atât soluții, cât și o vorbă de alinare pentru aceste categorii.
Tuturor acestora doresc să le mulțumesc din suflet și ei reprezintă speranța că putem schimba nedreptatea cu corectitudine și că împreună vom putea cerne de această dată răul, pentru a păstra binele și sistemul acolo unde funcționează”, a punctat premierul.