Sursa foto: pixabay.com

O clinică oftalmologică din Capitală, dar și medicii care se ocupau de administrarea acesteia, au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București pentru trafic de organe.

Potrivit anchetatorilor, faptele s-au derulat pe parcursul a 3 ani, începând cu 2019, în total cei doi medici introducând în țară sute de conee, deși nu aveau autorizare pentru acest lucru.

Într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București se arată că acuzațiile sunt de a introducerea sau scoaterea din țară de organe, țesuturi ori celule de origine umană fără autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant, în formă continuată – 109 acte materiale – și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată – 293 acte materiale.

Cei doi medici asociați trimiși în judecată la Judecătoria Sectorului 1 București au de altfel CV-uri impresionante. Astfel, pe site-ul clinicii se precizează că au fost efectuate „în ultimii 5 ani, aproximativ 200-250 de operații de cataractă pe lună, din 2006 – aproximativ 1.500 implante refractive, aproximativ 2.000 transplante de cornee, inclusiv transplante lamelare și prin tehnologia FemtoLaser, în ultimii ani, aproximativ 4.000 de operații de glaucom, reconstrucții de pol anterior după traumatisme, sute de operații combinate, pentru afecțiuni complexe ale polului anterior, aproximativ 5.000 de intervenții Laser pentru Cataractă secundară și Glaucom (capsulotomii, iridotomii, trabeculoplastii)”.

Însă cel puțin parte din acestea, spun procurorii, se realizau cu țesuturi aduse în țară fără a avea un aviz de la autoritatea competentă:

În rechizitoriu s-a reținut că, în perioada 2019 – 2022, în realizarea obiectului de activitate, în numele și în interesul clinicii oftalmologice, medicii asociați au introdus pe teritoriul României țesuturi de origine umană, respectiv 303 cornee, fără a deține autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant.

Legea Sănătății condiționează legalitatea importului de țesut uman de existența unei autorizații speciale pe care o poate emite doar Agenția Națională de Transplant, organism aflat în subordinea Ministerului Sănătății. Pentru nicio operațiune de import din cele 109 menționate în rechizitoriu, Agenția Națională de Transplant nu a emis autorizația specială în beneficiul clinicii oftalmologice.

Într-un număr de 293 de documente (formulare de import cornee), unul dintre medicii asociați a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că deține autorizația specială de import țesuturi de origine umană – cornee, în vederea producerii de consecințe juridice constând în importul de la Banca Fondazione Degli Occhi Del Veneto — Onlus (Italia) a țesuturilor de origine umană”.

Articolul precedentȘase centre de servicii sociale din țară, închise definitiv; s-au descoperit 24 de centre care funcționau ilegal
Articolul următorMarian Neacșu, oficial ministru interimar la Muncă