Membrii Greenpeace din România au precizat că sute de primării din țară au decis să întrerupă iluminatul public la 12 noaptea.
Acțiunea vine din cauza majorării prețurilor utilităților, dar și din dorința de a face economii.
Greenpeace România: ”Nu putem în situația asta să nu ne întrebăm de ce nu văd primarii energia de pe acoperișuri?”
- Panourile solare instalate pe clădirile publice ar putea reduce costurile actuale ale energiei, chiar și de trei ori.
- Potențialul energiei ce ar putea fi generate de pe acoperișuri ar depăși nevoile anuale ale administrațiilor locale.
”Este în puterea primarilor să acționeze, să evalueze potențialul de energie fotovoltaică și să înceapă implementarea proiectelor. De asemenea, se impune crearea unui cadru legislativ ambițios, cu ținte clare și imediate, care să grăbească acest proces”, au precizat membrii Greenpeace România, într-un comunicat postat astăzi, 13 iulie, pe contul de Facebook.
Organizația a lansat raportul „O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România”
În data de 9 iulie, membrii organizației au lansat raportul „O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România”.
Acest raport care analizează datele oferite de primării din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice. Studiul este realizat de către Andrei Ilaș, membru fondator al Cooperativei de Energie, la solicitarea și cu aportul Greenpeace.
”Anticipând inițiativa UE, Greenpeace a vrut să afle în ce stadiu se află utilizarea acoperișurilor clădirilor publice din România pentru producția de energie curată și regenerabilă. În consecință, a solicitat accesul la datele publice deținute de 22 de primării din marile orașe. Rezultatul nu a fost surprinzător: potențialul fotovoltaic al clădirilor publice administrate de acestea este foarte mare, însă dorința de a-l exploata și, implicit, de a răspunde solicitărilor Greenpeace, e limitată”, se arată în studiu.