Kelemen Hunor, lider al UDMR și totodată vicepremier, a vorbit aseară la B1 TV despre direcțiile care ar trebui urmate în viitorul apropiat din punct de vedere financiar, în contextul în care bate la ușă rectificarea bugetară.
Acesta a asigurat că rectificarea bugetară va avea loc „undeva la începutul lunii august” și că va exista „o restrângere a cheltuielilor în zona bunuri și servicii cu vreo 20% din start”.
Însă vor fi sectoare unde Kelemen Hunor ar vrea să existe o mai mare atenție, unul dintre acestea fiind Educația. În primul rând pe partea de salarizare, aspect considerat important de liderul UDMR.
„Este în lucru deja și salarizarea unitară, fiindcă aici, iarăși, trebuie să spunem foarte clar că sunt anumite sectoare unde, dacă pe termen lung nu reușim să rezolvăm ceva, vom avea probleme, și asta e educația. Tot timpul dau acest exemplu.
Nu se poate să nu investești în educație, să nu investești în profesori, să nu investești în infrastructură mult mai mult decât am făcut până acum.
Din acest punct de vedere, și banii care vor fi colectați trebuie să meargă la educație, o parte, și într-o sumă foarte mare, într-un procent mult mai mare decât până acum”, a explicat Kelemen Hunor pentru sursa citată.
Vicepremierul UDMR a subliniat că „zone care sunt prost plătite în continuare”, aici incluzând educația, dar și cultura și cercetarea, însă referirea acestuia era, cum altfel, decât la nivel înalt, cel pe care îl cunoaște, și nu în teritoriu:
„Vorbesc de ministere, de zona centrală și nu numai, și sunt zone subpopulate, se vede acum cum migrează oamenii dintr-un minister într-un alt minister și nu atragem de pe piață oameni specialiști pentru PNRR, pentru programele operaționale din perioada de programare care începe anul viitor”.
În aprilie, Kelemen Hunor vorbea despre alte priorități, respectiv sectoarele de agricultură și industria alimentară, despre care opina la acea dată că „trebuie să fie pe primul loc”. Probabil între timp aici au fost rezolvate punctele nevralgice.