Conducta gaze
Conducta gaze. Sursa foto presshub

De 140 de zile, întreaga lume stă pe un butoi de pulbere, după ce Rusia  a decis să invadeze Ucraina. Creșterea prețurilor a petrolului și gazului, accentuate de război, au lovit puternic statele din Europa, iar situația se complică de la o zi la alta.

Șeful Agenției Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a anunțat că această criză energetică se va accentua, iar prețurile vor continua să crească, scrie Gândul.ro.

Totodată, directorul AIE este de părere că umanitatea nu s-a mai confruntat cu o astfel de criză energetică de amploare și de această complexitate, afirmând că „ce este mai rău abia urmează.”

Europa riscă să rămână în întuneric și în frig iarna aceasta

Birol a mai precizat că dacă Rusia închide complet aprovizionarea cu gaze, Europa va cunoaște momente foarte dificile în această iarnă, iar acest lucru ar avea un impact major la nivel mondial.

Cu toate acestea, în tot răul există și un bine, iar criza enegetică provocată de Rusia reprezintă momentul oportun ca Europa să facă tranziția spre surse de energie durabile.

Moscova a început jocul ruletei rusești prin oprirea celui mai mare gazoduct pentru lucrările anuale de întreținere. Statele din Europa sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza conflictului din Ucraina, iar până la iarnă, Kremlinul să anunțe că oprește definitv transportul de gaze spre continentul european.

Reamintim că Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei Nord Stream 1 pe motiv că întârzie echipamentele aflate în service de către compania germană Siemens Energy, în Canada. Lucrările de întreținere vor dura până în 21 iulie, iar guvernele țărilor europene se tem de ce este mai rău.

În cazul în care Rusia decide să oprească definitiv transportul de gaze spre Europa, cea mai afectată țară ar fi Germania. Politicienii germani au respins propunerile de interzicere a importurilor de petrol, Olaf Scholz precizând că petrolul și gazele rusești au „o importanță esențială” pentru toată economia europeană.

Guvernul german a anunțat un plan de urgență privind raționalizarea consumului de combustibil și a energiei.

Citește și articolul: Ungaria, în negocieri cu România privind creșterea capacității de import de gaze

Articolul precedentManagerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: ”Nu cred că va fi un al șaselea val de Covid”
Articolul următorRomânia trebuie să investească în panouri solare, pentru producția de energie curată și regenerabilă
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.