Mariupol
Mariupol. Sursa foto: libertatea.ro

Mărturisiri emoționante ale unui paramedic din Ucraina care s-a luptat zilnic cu moartea, pentru a salva vieți omenești. Serghei Chornobrivets este paramedic la serviciile de urgență din orașul Mariupol din sudul Ucrainei, potrivit libertatea.ro. El a mers la spital pe 24 februarie, când a început războiul, și apoi a lucrat 22 de zile fără întrerupere. Primul lui pacient a fost un bărbat care a fost rănit în timp ce se uita la televizor în timpul bombardamentelor.

Cazul fetiței care îl va marca toată viața

Un caz care l-a marcat este cel al unei fetițe în vârstă de 7 ani, care a fost dusă la spital îmbrăcată într-un pulover, cu urme de sânge pe spate. Când i-au tăiat hainele, paramedicii au rămas șocați când au văzut că în corpul copilei era o gaură prin care i se putea vedea inima, care continua să bată, povestește tânărul pentru Muzeul „Vocile Pașnice” al Fundației Rinat Akhmetov. Aceasta este cea mai mare arhivă din lume cu povești despre civili ucraineni, victime sau martori ai războiului. Fetița este bine acum.

„Am văzut inima unui copil bătând prin rana deschisă. (…) Toată lumea știa ce are de făcut și asta a salvat-o. Fata este în viață, totul este în regulă cu ea. Am venit la spital și mi-a dat un desen”, spune Serghei.

 Cum și-a pierdut medicul controlul 

Paramedicul dezvăluie că a fost o situație în care şi-a pierdut controlul. Un tată şi-a adus băiatul în vârstă de 16 ani, rănit grav, inconştient, cu membrele amputate traumatic, fără garouri care să oprească sângerarea. Serghei a început să-l resusciteze cu disperare. „Îl resuscitam şi ţipam: hai să facem ceva!. M-au tras deoparte. Toţi au înţeles că îl adusese deja mort. Puştiul avea doar 16 ani, avea toată viaţa înainte…”, îşi aminteşte Serghei. El a ajutat la salvarea unei femei dintr-o maternitate distrusă, intrând în foc la pacienţi în perioada atacurilor aeriene.

Oraș-port de la Marea Azov, Mariupol s-a aflat sub asediul forțelor ruse de la începutul lunii martie și până la finalul lui mai, când ultimii apărători au părăsit uzina Azovstal, după ce au primit ordinul să înceteze luptele și să încerce să-și salveze viețile.

Ponta: „Statul român, dacă ar fi o firmă, ar fi în faliment”

Articolul precedentPonta: „Statul român, dacă ar fi o firmă, ar fi în faliment”
Articolul următorProiectul privind interzicerea centralelor individuale, în avizare la ministerul Mediului