Ministrul polonez al Sănătății Adam Niedzielski a anunțat la începutul lunii iunie că a înființat un registru electronic al femeilor însărcinate, informează Digi24.
Un astfel de proiect a fost elaborat toamna trecută, iar Donald Tusk, liderul platformei de opoziție PO, Platforma Obywatelska (Platforma Civică), a declarat că o astfel de lege este o obsesie ideologică a partidului aflat în coaliția de guvernare „Dreptate și Justiție.”
În urma protestelor și criticilor din spațiul public, ministrul Sănătății a retras proiectul. Un rol esențial în promovarea acestei legi a avut-o Biserica Catolică, ce a contribuit la înăsprirea reglementărilor privind avorturile.
Potrivit bisericii, avortul este permis doar dacă viața sau sănătatea femeii sunt în pericol ori dacă sarcina este consecința unui viol.
Pentru început, în prima etapă a proiectului privind registrul sarcinilor, transmiterea informațiilor va fi facultativă, iar din 1 octombrie 2022 ea va deveni obligatorie.
Waldemar Kraska, ministrul adjunct al Sănătății, a precizat că nu înființează un registru al sarcinilor, ci medicii vor avea acces la mai multe informații legate de pacienți. Mai mult, acesta a mai menționat faptul că în registru vor figura și alte informații, cum ar fi grupa sanguină, alergiile sau implanturile.
Ministrul adjunct al Sănătății: Nu înființăm un registru al sarcinilor
De asemenea, registrul electronic ar fi fost creat la recomandarea Comisiei Europene pentru a asigura persoanelor bolnave o mai bună protecție.
Barbara Nowaka, din partea platformei civice PO, a declarat că de frica puterii de la Varșovia, tinerele femei poloneze vor refuza să mai devină mame, registrul fiind un instrumnt menit să intimideze.
În Italia, spre exemplu, femeile din Piedmont care sunt însarcinate întrerupere ar putea fi plătite cu 4 mii de euro pentru a nu face avort. Maurizio Marrone, consilier regional pentru politici sociale, a declarat că Guvernul trebuie să ofere regiunii din nordul Italiei 400 de mii de euro asociațiilor antiavort, bani care vor merge la femeile care nu își vor întrerupe sarcina.
„În Piedmont se vor naște cu 100 de copii mai mult. Copii care altfel nu ar fi venit pe lume din cauza dificultăților economice ale mamelor”, a spus politicianul.
Chiar dacă avortul a fost legalizat în Italia în 1978, mulți medici refuză să facă întreruperi de sarcină din motive morale. Mai exact, 70 % din medicii abilitați să facă avorturi refuză să o facă invocând obiecția de conștiință, potrivit Politico.eu.
La acest capitol, România a fost, în timpul comunismului, pentru femeile care își doreau să facă avort un adevărat coșmar. Ceaușescu a interzis avortul la cerere, ceea ce a cauzat decesul a peste 10 mii de femei.
Chiar dacă a fost abrogată legea ce interzicea avortul, o mare parte dintre ginecologii din spitalele din țara noastră refuză întreruperea de sarcină din motive religioase, infrastructură medicală sau lipsa decontării serviciului de către Casa de Asigurări de Sănătate.
Citește și articolul: În Polonia, interzicerea dreptului la avort e egal cu o condamnare la moarte