Festivitățile de premiere în școli ar putea deveni o amintire după ce o profesoară din Bacău a lansat o petiție prin care cere interzicerea lor, informează ziare.com.

Printre argumentele pe care le aduce este suferința celor care au rezultate mai puțin bune. Ana-Nela Popoveniuc, profesoară la Școala Gimnazială „Ion Creangă”, susține că premierea în cadrul festiv, unde sunt făcute publice mediile, separă elevii.

„Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu”, a declarat profesoara.

Școala nu reprezintă un concurs

De asemenea, Popoveniuc a mai declarat că elevii trebuie premiați pentru concursuri și olimpiade nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor. Mai mult, ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor deoarece duce la invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârstă mică și adolescenți.

„Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil”, se mai arată în petiția lansată de profesoară.  

Psihologul Mihai Copăceanu a declarat că festivitățile de premiere, cu premiile și mențiunile oferite, au un efect negativ asupra elevului. El a precizat că prin astfel de evenimente se nasc conflicte între copiii mici care se propagă până la maturitate.

„Vă dați seama că și la acest nivel vorbim de fake, superficialitate și chiar corupție? Ce învață copilu’ mamii: că mama e fericită dacă eu am premiul I. Că eu trebuie să obțin premiul întâi ca să o fac pe mama fericită. De fapt afirmația e valabilă și la liceu și la facultate”, a spus Mihai Copăceanu.

Citește și articolul: Romania 2022: pentru titlul de ”Școală Europeană” documentele trebuie trimise prin poștă

Articolul precedentVor fi interzise centralele individuale de apartament în blocurile noi
Articolul următorArafat, despre geamandurile cu cruce: ”Pentru un copil este mai traumatizant să vadă o resuscitare decât o geamandură”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.