Agenția Națională de Integritate

Agenția Națională de Integritate (ANI) a făcut public că, în urma unor verificări, a fost constatată starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 14 aleși locali.

Nu mai puțin de patru primari urmează a fi astfel anchetați la solicitarea ANI, pentru trei fiind sesizați procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar pentru unul dintre edili o judecătorie din județul Ialomița.

Potrivit unui comunicat al ANI, unul dintre cei vizați este Dumitru Vintilă, primar în Drăgușeni, județul Galați, care „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 mai 2018 – 08 mai 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de primar și o funcție contractuală în cadrul Primăriei Comunei Drăgușeni” și, „în calitate de primar, a semnat acte administrative aferente unui proiect derulat de Primăria Drăgușeni, în cadrul căruia a deținut o funcție contractuală în perioada 10 mai 2018 – 08 mai 2021, producând un folos material pentru sine”.

De aici și acuzațiile, ANI detaliind că ar fi vorba despre folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, „întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, a semnat la data de 09 mai 2018 contractul individual de muncă încheiat între Primăria Comunei Drăgușeni, reprezentată legal de primar în calitate de angajator și VINTILĂ DUMITRU în calitate de angajat, pe o funcție contractuală în cadrul primăriei”.

Al doilea primar vizat de anchetă pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoaneeste Daniel Boambeș, care conduce Primăria Constantin Daicoviciu, din județul Caraș-Severin, deoarece „în calitate de primar a semnat dispoziția din data de 15 septembrie 2020 privind numirea fiului său într-o funcție din cadrul aparatului Biroului Electoral de Circumscripție nr. 26 Constantin Daicoviciu”.

Un alt primar din Caraș-Severin, Marian Vlasici, va fi cercetat atât pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, cât și pentru fals în declarații. Aceasta pentru că, în calitate de primar al comunei Lupac, „deși avea un interes personal în problemele supuse dezbaterilor, a participat la emiterea și adoptarea unor acte administrative privind asociația în cadrul căreia deținea calitatea de președinte”, „a îndeplinit acte privind asociația sportivă în cadrul căreia a deținut calitatea de președinte” și „nu a menționat în declarațiile de interese depuse în calitate de primar al comunei Lupac, funcția de președinte deținută în cadrul asociației”.

În ceea ce îl privește pe Gabriel Stoica, primar în comuna Sălcioara – Ialomița, vor fi demarate cercetări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, pentru favorizarea unor persoane, deoarece „în perioada exercitării mandatului 2016-2020 a semnat o serie de acte administrative în urma cărora sora acestuia a fost numită într-o funcție contractuală de execuție în cadrul Serviciului voluntar pentru situații de urgență (S.V.S.U.), iar ulterior a fost încadrată în funcția contractuală de șef serviciu S.V.S.U.”.

Și în cazul unui consilier local au fost sesizați procurorii – în speță Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Este vorba despre Ionel Trișca, ales în cadrul CL al comunei Grindu – Tulcea, care „în exercitarea atribuțiilor de consilier local, a luat parte la deliberarea și adoptarea unor Hotărâri ale Consiliului Local al comunei Grindu ce au produs un folos patrimonial pentru o asociație în cadrul căreia acesta are calitatea de membru fondator, respectiv pentru o societate în cadrul căreia obține venituri în calitate de salariat”.

Pentru alți aleși, ANI arată că este vorba despre conflict de interese administrativ:

Ioan Feier, consilier local în cadrul C.L. Hodac, județul Mureș – „În calitate de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea unor Hotărâri ale C.L. Hodac din 17 februarie și 15 aprilie 2020 care au creat premisele juridice necesare încheierii unui contract de închiriere între Primăria Comunei Hodac și asociația în cadrul căreia fratele acestuia deține funcția de secretar și calitatea de membru în Consiliul director. Totodată, în ședințele C.L. Hodac din 17 noiembrie 2020 și 16 februarie 2021 a participat la luarea unor decizii ce au adus un beneficiu fratelui său cu referire la contractul menționat anterior”.

Nicolae Predeșel, consilier local în cadrul C.L. Mogoșoaia, județul Ilfov – „În perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea a 3 Hotărâri ale C.L. al Com. Mogoșoaia privind schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic cu modificarea parcelelor din teren extravilan în teren intravilan în Sectorul Zero – comuna Mogoșoaia, demers care a creat un avantaj patrimonial pentru fratele acestuia care la momentul adoptării Hotărârilor deținea terenuri aflate în extravilanul comunei Mogoșoaia”.

Linica Stan, consilier local în cadrul C.L. Mangalia – „În calitate de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea unor Hotărâri ale C.L. prin care au fost alocate sume de bani din bugetul local către o asociaţie de utilitate publică. Printre membrii fondatori ai acestei Asociații se află și o organizație al cărei președinte este persoana evaluată, precum și o societate la care soțul și fiul acesteia, dețin calitatea de unic asociat și administrator. Prin adoptarea acestor Hotărâri ale C.L. s-a creat un avantaj patrimonial pentru aceste două entități”.

Dumitru Pearcu, fost primar al comunei Tomșani, județul Vâlcea – „În perioada exercitării mandatului de primar, având un interes personal de natură patrimonială, a semnat o autorizație de construire pentru imobilul pe care îl deține în comuna Tomșani”.

Emilian Rusu, fost primar al comunei Dănești, județul Gorj – „În perioada exercitării mandatului de primar, a semnat o serie de înscrisuri referitoare la eliberarea unor documente pentru copiii săi“.

Alexandru Constantin Proteasa, vicepreședinte al C.J. Timiș și fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Moșnița Nouă, județul Timiș – „În perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al comunei Moșnița Nouă privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal prin care se aprobă introducerea în intravilanul extins al localității a unei suprafețe de teren aflat în proprietatea societății în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, producându-se astfel un folos patrimonial pentru sine, respectiv pentru societate”.

Cât despre incompatibilitate, ANI arată în comunicat că este vorba despre trei aleși locali:

Elena Iuliana Dosaru, consilier județean în cadrul C.J. Prahova „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 octombrie 2020 – 17 iunie 2022 întrucât a deținut și exercitat simultan cu funcția de consilier județean și funcția de membru în consiliul de administrație al unei societăți comerciale de interes local”.

Adrian Răzvan Lulciuc, consilier local în cadrul C.L. al Municipiului Timișoara – „În perioada exercitării mandatului 2016-2020 de consilier local, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată a deținut calitatea de asociat, a încheiat la data de 22 aprilie 2020, 3 contracte de furnizare produse (achiziții directe – facturi fiscale în valoare totală de 73.780 Lei), cu diverse societăți înființate ori aflate în subordinea/ sub autoritatea C.L. al Mun.Timișoara”.

Ioana Raluca Dinu, consilier local în cadrul C.L. al municipiului Bacău și fost director medical – membru al Comitetului director al Spitalului Județean de Urgență Bacău – „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 februarie 2017 – 26 octombrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția de Director medical – membru al Comitetului director al Spitalului Județean de Urgență Bacău și funcția de membru în organul de conducere al unui partid politic”.

Articolul precedentMinistrul Muncii exclude o tăiere a pensiilor, dar promite eliminarea inechităților
Articolul următorDIICOT are un nou procuror șef; cine este Alina Albu