Sursa foto: Pixabay

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul de lege prin care viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h, față de 100 km/h în prezent.

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunțat pe o rețea de socializare că legea inițiată de el, alături de deputatul Lazăr Ion Marian, a fost adoptată și urmează să fie promulgată.

Acesta a mai precizat că adoptarea legii vine în contextul în care vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din țara noastră. Este vorba de un lot de 18km din DEx12 Craiova – Piteşti, ce reprezintă varianta de ocolire a oraşului Balş.

Drumurile din România, o adevărată capcană pentru șoferi

Totodată, Drulă a afirmat că prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, Dex12 „nu va deveni o capcană de amenzi.”

„Deşi e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balş – Slatina până în Paşte – deschiderea chiar şi parţială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă”, a scris liderul USR.

De asemenea, acesta a reamintit că diferențele de construcție dintre un drum expres și o autostradă sunt minore, ambele au patru benzi de circulație, sensuri separate fizic cu parapete, garduri de protecție și noduri denivelate.

„Legea merge la promulgare de către președinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, așa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, a conchis președintele interimar al USR.

Reamintim că limita de viteză legală pentru autovehiculele din categoriile A și B este de 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, 130 de km/h pe autostradă și 90 de km/h pe celelalte tipuri de drum.  

Drumul expres este un drum public unde viteza maximă depășește 50 de km/h, acestea fiind construite în zonele unde normele de autostradă nu pot fi îndeplinite. De asemenea, pe drumul expres sunt permise încrucișări de nivel cu alte drumuri de circulație.

Citește și: Tehnologia inventată la Universitatea din Galați de transformare a deșeurilor de plastic în asfalt a fost brevetată de către „European Patent Office”

Articolul precedentVIDEO: Un taximetrist și-a instalat păcănele în mașină
Articolul următorȘeful Executivului, în umbra PSD. Care este relația adevărată dintre Ciucă și Ciolacu
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.