Șeful Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă din Ministerul Mediului, Florin Răzvan Alecu, este vizat de o anchetă cu privire la colectarea și reciclarea fictivă a 38.000 de tone de deșeuri. Conform informațiilor anunțate de Poliția Română luni, 12 aprilie 2021, ofițeri din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, coordonați de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, desfășoară 24 de percheziții în municipiul București, dar și în județe ca Ilfov, Călărași, Olt, Dolj, Timiș și Prahova.
Informațiile venite din partea Poliției Române, citate de Newsweek România, arată că ancheta vizează în special companiile Utiltrailer SA și Cassano Metal SRL, din Oltenița. Cercetările efectuate de procurori vizează și Reciclad’OR SA, o companie care se pare că ar fi funcționat ca un liant între reciclatori și generatorii de deșeuri.
Florin Răzvan Alecu, vizat de o percheziție la domiciliu
Conform declarațiilor de avere publicate de Ministerul Mediului pe site-ul propriu, Florin Răzvan Alecu este director al Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă, fiind în același timp și președintele Asociației Sportive Viitorul Clinceni, dar și vicepreședinte al Asociației Drepturilor și Intereselor Legitime ale Consumatorilor.
„Până în acest moment nu a fost reținută nicio persoană vizată de ancheta în curs. Perchezițiile sunt încă în derulare, inclusiv cele care îl vizează pe Florin Răzvan Alecu”, transmit anchetatorii de caz.
Drumul deșeurilor, de la generatori la firmele de reciclare
Compania Utiltrailer SA este condusă, în acte, de Benonie Victoraș Păun, Liviu Marius Ilievici și Daniela Mihalache, în timp ce firma Cassano Metal SRL, din Oltenița, este patronată de Vasilică Răzvan Stoica, Daniela Mihalache și George Mircea Păun.
Proprietarul Cassano Metal SRL, Păun George Mircea, și proprietarul Utiltrailer SA, Păun Benonie Victoraș, sunt rude ale Mariei Păun, cea care conduce Serviciul de Reglementări din cadrul Agenției de Mediu din Călărași. O serie de articole publicate în presa centrală și locală arată că Maria Păun a eliberat, în mod ilegal, autorizația de mediu pentru Utiltrailer SA, pentru punctul de lucru din Șoseaua Călărași, Oltenița, județul Călărași, de la kilometrul 4, aflat în imediata apropiere a Dunării, dar și a râului Argeș.
Deșeurile care ajung la societățile Utiltrailer SA și Cassano Metal SRL, mai arată Newsweek România, sunt aduse din municipiul București, din mai multe sectoare, dar și din municipiul Giurgiu, din Ilfov și Voluntari, prin intermediul platformelor de transfer controlate de Supercom SA, Salubritate Fapte 5 SA și Salubritate și Deszăpezire S3 SRL.
Ancheta aflată în derulare arată că din municipiile București și Giurgiu sunt transferate sute de tone de deșeuri în fiecare zi, dar și din Ilfov și Voluntari. Astfel, din Sectorul 2 sunt aduse 500 de tone de gunoaie zilnic, din Sectorul 3 câte 450 de tone pe zi, iar din Sectorul 5 în jur de 300 de tone la fiecare 24 de ore. Ilfov și Voluntari aprovizionează cele două societăți cu câte 200 de tone de deșeuri zilnic, în timp ce din municipiul Giurgiu sunt aduse aproximativ 100 de tone de gunoaie de la o zi la alta.
Reciclad’OR SA, o societate controlată de concubina lui Remus Truică
Anchetatorii susțin că firma Reciclad’OR SA reprezintă un intermediar între generatorii de deșeuri și reciclatori, fiind condusă de Daniela Ionela Cîțu, concubina omului de afaceri Remus Truică. Datele din Registrul Comerțului arată că Reciclad’OR SA este deținută de un număr de patru acționari, și anume Maspex România SRL, Colect’OR Glass SRL, Klaus SRL și Unicom Production SRL – Filiala Urlați.
Trei dintre acționarii companiei Reciclad’OR SA dețin câte 1% din acțiuni, în timp ce majoritatea acestora este deținută de Colect’OR Glass SRL, o firmă a cărei adresă corespunde cu cea a Reciclad’OR SA.
În Registrul Comerțului se specifică faptul că societatea Colect’OR Glass SRL este deținută de un număr de șapte persoane fizice, iar șase dintre acestea dețin aproape 19% din acțiuni, în timp ce majoritatea părților sociale, de 81,3%, se află în proprietatea Dianei Ionela Cîțu.