Sursă foto: captură Facebook
Sursă foto: captură Facebook

George Simion a tot strigat ”manipulare”, la orice știre care nu i-a convenit.

A fost vorba de manipulare pe vot, pe homosexuali, pe UE, pe vaccin, pe pandemie, pe războiul din Ucraina. Din punctul lui de vedere, cam tot ce nu se alinia cu discursul lui, a fost manipulare.

Doar că partidul lui Simion a cam căzut în sondaje, odată cu nefericitul război din Ucraina. Nefericit pentru oamenii de acolo. Dar și pentru Simion. Care s-a trezit prins între ciocan și nicovală.

Nu poate aborda, pe față, discursul anti-UE. Nu în aceste momente, când avem graniță cu războiul. Dar nici nu se poate dezice, total, de discursul cumva pro-Rusia, care l-a caracterizat, de la bun început.

Așa că nu mai știe ce să facă. Cam dă din colț în colț, că nu mai are pandemia de care să se lege. Sunt subiecte mai importante de dezbătut, iar în legătură cu ele nici nu știe ce să zică, nici nu știe cam cât are voie.

Schimbarea discursului undeva la multe grade depărtare

Acum două săptămâni, Simion a fost criticat că de ce s-a dus la protestul organizat, în București, la ambasada Rusiei. Nu și-a făcut live, dar a transmis că el e de partea Ucrainei.

Și-a pierdut, astfel, niște susținători.

Apoi a zis că protestează pentru România, nu pentru alte țări. Ba, mai mult, că nu protestează pentru Ucraina, ci doar pentru românii din Ucraina.

De parcă ucrainenii nu ar fi tot oameni. De parcă, în fața bombelor, naționalitatea contează.

Hai să nu spunem că a avut o atitudine pe față pro-Rusia. Dar, subtil, pe acolo s-a aflat.

Până ieri, când, într-un interviu acordat presei poloneze, a spus despre Putin că e ”un ucigaș, un criminal”.

Criminalul nu trebuie să ne intimideze. El crede că estul Europei e curtea lui de joacă. Să se ȋntoarcă ȋn Rusia. Sunt convins de puterea NATO. Noi, România, avem mult de ȋnvăţat din experienţa polonezilor. Să ne ȋntoarcem la era când Moscova dicta soarta Europei de Est, aşa ceva este inacceptabil. Trebuie să apărăm identitatea Europei şi să ne amintim paginile ȋntunecate ale istoriei. Iar Berlinul trebuie neapărat să acţioneze”, a spus Simion.

Și nu pot să nu mă întreb de unde această schimbare radicală de discurs. Conștiință? Strategie politică? Nu știm. Știm doar că miroase a încercare de manipulare.

Și nu e singura manipulare pe care Simion a încercat-o, în ultimele zile

Ia să vedem la câte distribuiri ajungem… am fost 10mii data trecută în stradă, la ce e acuma la pompe ar trebui de 10 ori mai mult!”, zice Simion, pe contul de Facebook, despre protestul AUR de pe 27 martie.

Numai că nu au fost 10.000 de oameni. Cu indulgență, posibil să fi fost maximum 2.000. să scoți cifre de cinci ori mai mari din burtă, se cheamă manipulare.

Și tot manipulare se cheamă și ce a făcut azi.

Acel al doilea mare protest AUR, de azi. Pe pagina de Facebook, a postat ca fiind live. Doar că ”live-ul” pe care l-a postat, e de pe 27 februarie. Uitați-vă la dată. Uitați-vă la oră. Uitați-vă la cât de întuneric e. Și, dacă nu l-ați văzut pe cel de pe 27 martie, căutați-l. E același.

Simion s-a folosit de un live de acum 2 săptămâni, pentru a da impresia că sunt niște oameni și niște jandarmi, care-i împiedică să înainteze. E același videoclip.

Și, dacă ați avut răbdare, vă întreb: e sau nu manipulare? E dat după cum se întâmplă lucrurile? E tras pe turta lui? Vă las să gândiți singuri. Am încredere în capacitatea voastră de a gândi.

Articolul precedentPapa Francisc: “În numele lui Dumnezeu, vă rog, opriți acest masacru”
Articolul următorJurnalistul american Brent Renaud a fost ucis lângă Kiev
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.