Guvernul Ciucă urmează să prelungească măsura de plafonare a preţurilor la energie până la data de 31 martie 2023, printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare.
Preţul la energie electrică nu va mai fi compensat, acesta urmând să fie plafonat în funcție de consum. Potrivit proiectului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică sau de operatorii de distribuţie de energie electrică va fi maximum 0,68 lei/kWh (cu TVA inclus) în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu o valoare cuprinsă între 30-100 KWh.
Prețul final facturat va fi de maximum 0,8 lei/kWh (cu TVA inclus) în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv. Prețul final facturat va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
Preţurile energiei electrice au crescut de la 1 ianuarie 2022, pentru 3,7 milioane de consumatori casnici. Consumatorii plătesc prețurile plafonate de stat dar și compensate suplimentar, până la data de 31 martie. Schema de sprijin expiră însă la 1 aprilie.
Draftul de proiect prevede un preț al gazelor naturale plafonat pentru clienții casnici, dar acesta nu este încă stabilit. Furnizorilor li se impune însă să aibă depozite de înmagazinare și să aibă stocuri.
„În perioada 1 aprilie 2022-31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii și siguranței în alimentarea clienţilor săi finali şi suportabilităţii preţului de către aceştia”, se arată în draftul actului normativ.