Certificatele medicale care ar putea fi emise în spaţiul Uniunii Europene vor trebui să evite situaţiile de „discriminare”, conform proiectului aflat în curs de a fi elaborat de către Comisia Europeană, obţinut de agenţia Reuters.
Conform acestui proiect, rămâne la latitudinea celor 27 de state membre să decidă dacă pot fi ridicate restricţiile de călătorie numai pentru cei vaccinaţi cu seruri autorizate pentru blocul comunitar în ansamblu de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) sau şi pentru cei care au fost vaccinaţi cu seruri autorizate în mod unilateral de unele din statele membre: Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca Oxford şi Johnson & Johnson. Ungaria şi Slovacia au cumpărat deja vaccinul rus Sputnik, deşi acesta nu a fost autorizat de EMA, aminteşte Reuters.
Totodată, Comisia Europeană ar urma să facă publică săptămâna viitoare propunerea finală privind certificatele verzi digitale, în contextul în care statele din sudul UE dependente în mare măsură de turism, speră ca astfel să poată relansa acest sector în sezonul estival din anul în curs. Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Lituania se opun instituirii unui aşa-numit „paşaport de vaccinare” la nivelul Uniunii Europene.
Certificatele, cu date despre vaccinare, testare și vindecare Covid 19
Potrivit proiectului de document, certificatele medicale ar urma să includă date despre vaccinarea persoanelor, despre testele anticoronavirus efectuate şi despre vindecarea de Covid-19.
Certificatul medical digital va include doar datele despre vaccinuri aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro. „Vrem să creăm un certificat digital care să poată menţiona un test PCR negativ, proba că aveţi anticorpi sau că aţi fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA. De exemplu, dacă sunteţi vaccinaţi, nu mai trebuie să faceţi testele PCR”, a declarat Ylva Johansson.
Adeverința de vaccinare din România, valabilă și în străinătate
Până la apariția certificatelor de vaccinare, potrivit lui Raed Arafat, în Europa se poate călători pe baza adeverinței de vaccinare emisă de autoritățile române. Mai mult, acestea nu pot fi falsificate.
„Adeverința de vaccinare cu data e valabilă și atunci când urci în avion și o arăți și în altă țară, ei o văd și o recunosc. Ea este și în limba engleză, e un cod QR care permite verificarea și faptul că demonstrezi că ești vaccinat este verificabil. Cei care încearcă să falsifice trebuie să știe că acest cod QR poate să demonstreze că ai falsificat-o și e mai greu să falsifici pentru că cine citește vede datele în codul respectiv. De obice, când arăți numele tău cu datele înseamnă că într-adevăr ai fost vaccinat”, a spus Arafat, la Digi 24.