Un medic de familie din județul Dolj a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova în legătură cu fapte comise în plină pandemie, respectiv vaccinările anti Covid.
Medicul, Venera Ecaterina Vatan pe numele său, se află sub control judiciar, și este acuzată de luare de mită, în formă continuată (926 acte materiale), fals informatic, în formă continuată (926 acte materiale), înșelăciune, în formă continuată (6 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) și delapidare. Însă aceasta nu este singura inculpată din dosar.
Potrivit DNA, medicul de familie ar fi fost ajutată și de alte două persoane, care acum sunt acuzate de complicitate – la luare de mită, în formă continuată, și la fals informatic, în formă continuată.
Totodată, anterior, în cauză au fost încheiate patru acorduri de recunoaștere a vinovăției cu intermediarii „sistemului” derulat de medicul de familie. În ceea ce o privește pe aceasta, acuzațiile vor fi analizate la Tribunalul Dolj, unde a fost trimis dosarul cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, în condițiile în care Casa de Asigurări de Sănătate Dolj și Direcția de Sănătate Publică Dolj s-au constituit părți civile cu suma totală de 56.720 lei.
„În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, inculpata Vatan Venera Ecaterina, în calitate de medic de familie, autorizat să efectueze și activitatea de vaccinare antiCOVID-19, beneficiind de ajutorul mai multor persoane, printre care și cele două cercetate în prezenta cauză, ar fi pretins și primit mai multe sume de bani, de la un număr de 926 persoane cărora le-a facilitat obținerea adeverințelor de vaccinare antiCovid 19/certificat de vaccinare anticovid, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv.
Din banii pretinși de intermediari de la fiecare din cele 926 persoane, suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei) i-ar fi revenit medicului Vatan Venera Ecaterina care ar fi procedat la înscrierea persoanelor respective în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și la eliberarea adeverințelor care atestau în mod fals că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19.
În afară de banii primiți în modalitatea de mai sus, inculpata Vatan Venera Ecaterina ar fi solicitat și ar fi obținut de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea „administrării” vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituția respectivă suma totală de 37.720 lei.
În același context, medicul Vatan Venera Ecaterina, după ce ar fi intrat în posesia carnetelor cu tichete de masă, alocate pacienților conform O.M.S. nr. 1863/2021 (privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2), ar fi dat, în mod nelegal, unuia dintre intermediari (care a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției) un număr de 190 carnete (ce conținea fiecare câte 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei/buc – 19.000 lei) pentru a dispune de ele în interes personal”, detaliază procurorii anticorupție.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.