Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, la Antena 3, că ia în calcul scăderea TVA-ului la alimentele de bază, până la nivelul de 5%, atât cât este propunerea Guvernului pentru energia electrică și gaze naturale. Mai mult, susține acesta, măsurile de sprijin pentru români ar trebui să fie aplicate începând cu 1 februarie, nu cu 1 aprilie, așa cum este propunerea premierului Ciucă.
„Știm cu toții că există un TVA redus la alimente (n.r. 9%), poate o reducere de 5% este posibilă la fel cum propunem la energie și gaze, cu aplicare de la 1 februarie. Poate o plafonare a prețurilor la alimentele de bază e mult mai corectă în această perioadă. Există un acord european pe zona de fiscalitate care interzice să fie TVA zero la sută la alimente”, a afirmat Ciolacu, la Antena 3.
Totodată, acesta a menționat faptul că se impune convocarea unei ședințe CSAT pe tema facturilor la energie. „O să încercăm să avem aceasta comunicare (cu președintele). Normal, premierul ar trebui să aiba această comunicare și să stabilească această ședintă CSAT”, a mai spus liderul social democraților.
Marcel Ciolacu: „România trece printr-o perioadă foarte complicată”
Scăderea, una nesemnificativă pentru buzunarul românilor
Pe de altă parte, în privința reducerii TVA-ului la alimentele de bază, Sorin Minea, vicepreședintele Romalimenta, susține că prețurile ar putea rămâne aceleași, cu scăderi nesemnificate. Mai mult, că înainte de adoptarea unei astfel de măsuri este necesară redefinirea produselor alimentare care se încadrează în „coșul cumpărăturilor de bază”.
„În mod precis va însemna pâine, nu știu dacă și patiserie, va însemna carne, dar nu știu dacă și preparate din carne, va însemna lapte, dar nu știu dacă și brânzeturi. Este foarte greu să vă spun. Dacă această măsură se va aplica pentru pâine și produse de panificație, carne și procesate din carne, inclusiv pui și pește, lapte și produse lactate, atunci aceste produse își vor păstra prețurile în continuare pe piață, chiar dacă sunt majorările actuale pe curent și gaze. Nu va însemna o micșorare a prețului pe piață pe trendul actual. În general, prețul va rămâne aceleași, scăderi nesemnificative”, a explicat Minea, pentru Economedia.
De asemenea, această scădere a TVA-ului ar trebui corelată, spune Dragoș Frumosu (președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară), cu o lege care să constrângă supermarketurile să nu introducă in adaos comercial mai mare. „Din experiența anilor trecuți, am constatat că o lună se merge cu TVA scăzut și după o lună magazinele își pun TVA mai mare și prețurile vor continua să fie mai mari. De aceea trebuie o măsură care să constrângă adaosul comercial”, a afirmat Frumosu, pentru Economedia.