sursă foto: DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au fost ocupați să prindă în plasă doi inculpați care s-au lăudat că au suficientă influență încât să rezolve, contra cost, anumite probleme în justiție, precum și pentru sprijin în ceea ce privea un contract cu Compania Naționala Aeroporturi București.

Două persoane au fost reținute ieri, în două dosare distincte, iar astăzi au fost prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă, sub acuzația de trafic de influență.

În plus, într-unul dintre dosare s-a adăugat și acuzația de spălare a banilor, dat fiind că inculpatul, persoană fizică, a încercat să disimuleze proveniența sumei de bani primită în schimbul traficării influenței cu ajutor unui contract de împrumut.

În acest caz, procurorii spun că, între august 2021 – ianuarie 2022, ar fi pretins, în mod repetat, de la administratorul unei societăți comerciale, beneficii materiale pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unui alt om de afaceri cu care acesta avea mai multe litigii comerciale, în scopul stingerii acestora. Omul de afaceri pe care inculpatul l-a abordat a devenit martor în cauză, povestind că inițial inculpatul i-a solicitat un autoturism de lux, iar ulterior contravaloarea acestuia, de 75.000 euro.

Concret, „intervenția” inculpatului trebuia să se finalizeze cu încheierea unei tranzacții privind stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor din București și achitarea de către una dintre societățile controlate de omul de afaceri către societatea martorului a unor datorii în cuantum de aproximativ 1.500.000 euro.

Pentru a disimula proveniența sumei pe care ar fi urmat s-o primească pentru „serviciile” sale, la data de 06 ianuarie 2022, inculpatul ar fi încheiat cu martorul un contract fictiv de împrumut. În contextul menționat mai sus, la data de 12 ianuarie 2022, inculpatul ar fi primit cei 75.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, arată procurorii anticorupție.

În ceea ce privește cel de-al doilea dosar instrumentat de procurorii anticorupție și pentru care s-a organizat flagrant, suma primită de inculpat a fost mai mică – de 9.000 de euro, însă acesta promitea că are influență direct la conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București SA, unde va rezolva o problemă delicată cu plata aferentă unui contract.

De primit a primit banii – o primă tranșă din peste 21.000 de euro, cât solicitase, însă odată cu banii a primit și cătușe: „În cursul lunii decembrie 2021, inculpatul ar fi pretins de la administratorul unei societăți comerciale un comision cuprins între 7 și 15% (aproximativ 107.047 lei – echivalentul a 21.625 euro) din suma pe care societatea o avea de încasat de la Compania Națională Aeroporturi București SA, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra conducerii Companiei Naționale Aeroporturi București SA, astfel încât plățile să fie făcute înainte de scadență și fără întârzieri”.

Articolul precedentMarcel Ciolacu ia în calcul scăderea TVA-ului la alimentele de bază
Articolul următorNicușor Dan, ca la Netflix: „Va urma”. Anunță demisii pe Facebook și se ferește să răspundă jurnaliștilor