Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a trimis, miercuri, procurorului general cererea de urmărire penală (UP) a lui Călin Popescu Tăriceanu, asta după ce luni, DNA ceruse același lucru președintelui Iohannis.

 Astăzi, 13 ianuarie 2021, domnul Stelian Ion, ministrul Justiției, i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea de urmărire penală formulată de Președintele României, privindu-l pe domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, fost Prim-ministru, pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcţia Naţională Anticorupţie

Comunicatul Ministerului de Justiție

Totodată se precizează că „cererea a fost transmisă în temeiul art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 12, art. 18 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

Reamintim că luni, 11 ianuarie, DNA a cerut președintelui Iohannis să încuviințeze urmărirea penală pentru fostul premier, acuzat de săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită în periada în care era prim-ministru.

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a trimis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu şi a informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la formularea acestei cereri.

Procurorii DNA îl suspectează pe Călin Popescu Tăriceanu de luare de mită. Acesta ar fi primit, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii din Austria, aproximativ 800.000 de dolari, sub pretextul plății anumitor servicii de consultanță.

„În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, susţin procurorii DNA.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentCiolacu: „Meritocrația promisă s-a transformat într-un joc al păcănelelor de partid!”
Articolul următorIohannis consideră că la un moment dat fostul ministru Alexe ar trebui să facă un pas în spate