Sursa foto: România Liberă

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a criticat în termeni duri țările ce au decis să distribuie doze „booster”, în timp ce țările sărace așteaptă să primească prima doză de vaccin.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a precizat că nu „are nicio logică” administrarea celei de-a treia doze și vaccinarea copiilor. El e de părere că la nivel mondial există regiuni sărace unde oamenii așteaptă dozele de vaccin, iar țările moderne ar trebui să ajute cu distribuirea lor.

„Zilnic sunt administrate de şase ori mai multe doze booster la nivel global decât doze primare în ţările cu venituri mici. Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează Digi24.

Națiunile sărace așteaptă prima doză de vaccin

Chiar dacă țările dezvoltate din Europa optează pentru doza a treia în contextul valului patru al pandemiei, Tedros a recomandat ca oamenii să respecte măsurile existente deja. „Cu ajutorul combinaţiei corecte de măsuri, ţările pot ajunge la un echilibru între menţinerea unei rate scăzute de transmitere şi menţinerea economiilor şi a vieţii sociale deschise”, a precizat directorul general al OMS.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că mai e nevoie de peste 500 de milioane de doze de vaccin pentru a atinge pragul de 40% din populație vaccinată în fiecare din țările lumii. Mai mult decât atât, la nivel mondial, peste 50 de țări au reușit să vaccineze doar 25 % din populație. Majoritatea țărilor sunt din Africa, iar Organizația Națiunilor Unite au tras un semnal de alarmă.

Zeci de țări așteaptă să primească prima doză de vaccin împotriva COVID-19

Țările cu stocuri mari de vaccinuri ar trebui să crescă livrările de vaccinuri în țările mai sărace.

Estimările ONU sugerează că e nevoie de 10-11 miliarde de doze de vaccin pentru a vaccina cei 5 miliarde de adulți din lume împotriva Covid-19. Dar devine clar că vor fi necesare mai multe doze.

Covax, o inițiativă globală care și-a propus să achiziționeze și să distribuie 2 miliarde de doze de vaccinuri Covid-19 pentru țările care au nevoie până la sfârșitul anului 2021, a livrat doar 400 de milioane de doze în 145 de țări.

OMS a trimis 200 de concentratoare de oxigen în România

Articolul precedentTanczos Barna, despre decizia Comisiei Europene de a da România în judecată: „O lecție dură, dar nu neașteptată”
Articolul următorCristian Popescu Piedone: „Încercăm să aducem zâmbet acolo unde este posibil!”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.