Tanczos Barna (captură video)

Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a precizat că decizia Comisiei Europene de a da țara noastră în judecată pentru că nu a închis  depozitele cu deșeurile neconforme nu e nicidecum „neașteptată”.

Mai mult, demnitarul a mai adăugat că autoritățile europene au acordat toate șansele posibile pentru ca România să-și îndeplinească obligațiile.

„Cetăţenii României trebuie să ştie că Guvernul şi Ministerul Mediului nu vor permite ca aceste eventuale sancţiuni financiare să fie plătite de la bugetul de stat, adică din buzunarele lor”, a mai spus ministrul interimar al Mediului, relatează Digi24.

Tanczos Barna: „Poluatorul plătește”

Ministrul a mai anunțat că proprietarii celor  48 de de depozite neconforme vor fi trași la răspundere. Mai mult, Tanczos Barna a precizat că unele depozite au fost abandonate, fără a fi ecologizate.

„Este vorba despre depozite municipale şi industriale istorice, pe care nu se mai depozitează de zeci de ani, dar care, în loc să fie închise conform şi ecologizate, au fost pur şi simplu abandonate de proprietarii lor”, a explicat ministrul.

De asemenea, ministrul interimar al Mediului a dat asigurări că va grăbi procedurile de închidere a celor 48 de de depozite neconforme. În caz contrar, sancțiunile financiare din partea UE ar putea crește. „Dacă nu vom reuşi să mobilizăm toţi factorii implicaţi şi dacă societatea nu va pune presiune pe responsabili, riscăm şi alte decizii de acelaşi fel”, a adăugat oficialul.

Reamintim că Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a reușit să închidă şi să reabiliteze toate depozitele de deşeuri care nu au obţinut o autorizaţie de funcţionare.

Un miliard de euro pentru deșeurile din România

Țara noastră a reușit să reabiliteze doar 24 de depozite de deșeuri din cele 68 existente. Autoritățile trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura ca restul depozitelor neconforme să fie închise și reabilitate.

România a primit din partea UE aproape 1 miliard de euro pentru a pune în funcțiune Sistemele de Management Integral al Deșeurilor (SMID).

România a încasat din partea Uniunii Europene un miliard de euro pentru punerea în funcțiune a Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor ( SMID). Totuși, la nivel național, există județe unde SMID-urile sunt operaționale parțial. SMID e un ansamblu de procese şi operatori care acoperă teritoriul unui judeţ, prin care gunoiul municipal e colectat, transportat, prelucrat sau depozitat ecologic, conform normelor UE.

„Miliardul” Uniunii Europene și stadiul SMID-urilor din județele României

Articolul precedentMinisterul Sănătății a anunțat că testarea elevilor se va face în clasă
Articolul următorOMS critică țările unde este administrată doza booster
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.