Ministrul interimar al Energiei Virgil Popescu a afirmat, la Realitatea Plus, că normele de aplicare a legislației care prevede compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică și gaze vor fi publicate în zilele următoare, chiar dacă au intrat în vigoare de la 1 noiembrie. De altfel, explicația lui Popescu, privind această întârziere, este că facturile aferente lunii noiembrie vor fi emise abia la începutul lunii decembrie. Asta deși, sunt furnizori care au intervalele de citire a consumurilor chiar în mijlocul lunii.
„Lucrurile sunt clare, factura din octombrie vine in noiembrie, nu are cum să vină in aceeași lună a consumului. A fost o tentativă nelalocul ei de a factura câteva zile din noiembrie chiar în noiembrie. Le-am atras atenția că nu e în regulă și mi-au spus că nu știau ordinul privind aplicarea discounturilor. Noi avem normele gata, în câteva zile vor fi publicate, ne-am luat o marjă mai mare de timp tocmai considerând că acest consum pe noiembrie se facturează în decembrie”, a declarat ministrul Energiei, la Realitatea Plus.
Virgil Popescu a precizat că dacă furnizorii de energie vor încerca să speculeze situația de pe piața energetică riscă să se blocheze și chiar să fie trași la răspundere, de altfel, chiar și premierul interimar Cîțu susținea la momentul anunțării acestor plafonări că se va face la „prețul actual”, tocmai în ideea ca furnizorii să nu profite de situația creată.
„Dacă mint cu prețuri mai mari la achiziționare, nu vor primi compensații din partea statului, dacă consideră că pot păcăli o persoană fizică, poate vor reuși, dar nu pot păcăli Ministerul Energiei și Guvernul. Cred că ar trebui să fie mult mai atenți și cei de la ANRE și Consiliul Concurenței, pentru că urma controalelor ANPC, unii furnizori au renunțat la astfel de practici”.
Reamintim că potrivit legii privind compensarea facturilor, respectiv plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, aplicabilă pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, astfel, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică (pentru un consum de cel mult 300 kWh, plus o marjă de 10%) și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale (până la 200 mc, cu o marjă de 10%). De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.
Pe parte „civilă”, compensarea vine în sprijinul a 5,2 milioane de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane de români şi de 2,2 milioane de gospodării conectate la reţeaua de gaze, aproximativ peste 65 la sută din totalul populaţiei. În plus față de această categorie, legea se aplică și spitalelor, creșelor și grădinițelor, precum și ONG-urilor ori unităților de cult.
Klaus Iohannis a promulgat legea privind plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaz