Comisia Europeană a decis să trimită în judecată țara noastră pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curţii din 18 octombrie 2018. Altfel spus, România avea obligația să închidă cele 68 de de depozite neconforme. În trei ani, doar 24 din cele 68 de depozite cu deșeuri au fost închise. Mai mult decât atât, pentru unele din depozite nu s-au început încă demersurile.
Conform acestei hotărâri, țara noastră trebuia să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri care nu au obținut o autorizație de funcționare.
„Aceasta este a doua sesizare a Curţii. Poate duce la aplicarea unor sancţiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformităţii”, a transmis, vineri, Comisia Europeană, într-un comunicat de presă, relatează g4media.ro.
România are cea mai mare groapă de gunoi din Europa
Comisia Europeană a mai precizat, în comunicatul transmis, că e important ca țara noastră să pună în aplicare legislația UE privind reducerea poluării. „Trebuie să se asigure în mod eficace protecţia sănătăţii umane şi a mediului natural”, a mai transmis Comisia.
Pentru a evita sancțiuni, țara noastră trebuie să închidă și să reabiliteze cele 44 de depozite. Ele reprezintă un risc pentru mediu și sănătatea oamenilor. Conform dreptului UE, deșeurile trebuie depozitate într-un mod controlat și sigur.
Directiva privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE) urmărește să prevină și să reducă efectele negative ale depozitării gunoaielor. Mai mult, directiva stabilește standarde în ceea ce privește protejarea mediului și a sănătății umane.
Un miliard de euro din partea Uniunii Europene pentru țara noastră
Țara noastră este obligată, din 1 ianuarie 2019, să asigure colectarea separată pentru hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeuri separate. Mai mult, România a încasat din partea Uniunii Europene un miliard de euro pentru punerea în funcțiune a Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor ( SMID). Totuși, la nivel național, există județe unde SMID-urile sunt operaționale parțial.
Autoritățile române se „pot lăuda” cu cea mai mare groapă ilegală de gunoi din Europa. Mai exact, groapa de gunoi de la Ulmeni se întinde pe 100 de hectare. Zeama gunoaielor a otrăvit terenul, fertilitatea solului fiind pusă în pericol.
Mai mult decât atât, la groapa de gunoi din Ulmeni sunt depozitate, chiar și noaptea, mii de tone de deșeuri, relatează psnews.ro. Amintim că zona de depozitare e înscrisă pe listele ariilor protejate Natura 2000. Și a sitului Gumelniţa de la Olteniţa – Măgura Gumelniţa, deci e protejată.
„Miliardul” Uniunii Europene și stadiul SMID-urilor din județele României