Mii de tone de varză și vinete rămân să putrezească pe câmp. Explicația oferită de legumicultori este că marfa este multă și prea ieftină.
La acest aspect se adaugă faptul că respectivele costuri de producție și de recoltare sunt mult prea mari.
Una dintre soluții ar fi ca legumicultorii să se asocieze ca să atragă bani europeni. Prin finanțare, ar putea fi dezvoltate capacități de depozitare sau procesare care le-ar facilita vânzarea direct către marile magazine, nu către intermediari. Cu toate acestea, oamenii rămân extrem de reticenți.
Cel puțin un sfert din producția anului 2021 este compromisă. Există discrepanțe majore între prețul oferit de fermieri pentru culegători și prețul cu care legumele sunt vândute
Un exemplu este localitatea Apateu, din județul Arad. Aici, un fermier a cultivat vinete, obținând aproximativ 80 de tone, însă cel puțin un sfert din producție va rămâne pe câmp, informează Știrile Pro Tv.
Fermierii se plâng pentru că sunt nevoiți să arunce tone de vinete. Deși plătesc în jur de 20 de lei pe oră pentru culegători, vinetele se vând cu cel mult 50-60 de bani kilogramul, prețul fiind la jumătate față de anii trecuți. Conform declarațiilor, cheltuielile pentru cultivarea unui hectar ajung la aproape 40.000 de lei, astfel că profiturile sunt inexistente.
Tone de legume rămân pe câmp sau sunt aruncate la animale
Aceleași probleme sunt și în ceea ce privește producția și vânzarea de varză.
Conform Agro Tv, la Lungulețu, în Dâmbovița, a fost un an secetos, astfel că oamenii au fost nevoiți să investească sume consistente în sisteme de irigații, crescând în acest fel costurile de producție. Deși au cultivat mai puțin, fermierii tot nu reușesc să își vândă toată recolta, așa că au ajuns tot la mâna samsarilor. De la ei varza pleacă la prețuri sub un leu pe kilogram.
Din această cauză, de multe ori, varza rămâne abandonată pe câmp sau este aruncată la animale.