Sursă foto: stirileprotv.ro
Sursă foto: stirileprotv.ro

Ar fi de preferat să luăm lecții de la cei care ne vor binele.

Să evităm extremele și teoriile conspirației. Să ne uităm în jur, să vedem că pandemia, la noi, face ravagii. Să acceptăm că poate nu suntem buricul pământului. Că nimeni nu vrea să stârpească dacii liberi care, fiind mai deștepți, nu se vaccinează, dar umplu secțiile de ATI.  

Sunt lecții de învățat, în fiecare zi, de la oricine îți iese în cale. Pozitive sau negative, asta hotărâm, fiecare în parte.

Lecții de la ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai

67% din populația Israelului este vaccinată. Nu, nu cu forța, ci cu măsuri cu cap. Bineînțeles că, pentru a asculta ce-ți spune Statul, trebuie să ai încredere în el. Ceea ce în România e foarte greu. Mai ales când există voci care-ți repetă, constant și fără a păți nimic, că Statul te vrea rob. Când regulile se schimbă de la o zi la alta. Când amenzile se anulează în Instanță.

Și, totuși, cum a reușit Israelul să vaccineze mai mult de jumătate din populație?

“Noi, în Israel, le-am cerut rabinilor şefi, liderilor religioşi, evrei şi musulmani deopotrivă, să le vorbească oamenilor. Dacă conducerea bisericii din această ţară s-ar fi îndreptat către oameni şi le-ar fi spus să se vaccineze, numărul oamenilor care s-ar vaccina ar fi mai mare”, spune ministrul israelian pentru Diaspora.

Să vorbești oamenilor pe limba lor. Prin oameni în care au încredere și pe care îi respectă.

S-a încercat și la noi, doar că, de fiecare dată, vocea ”celorlalți” a fost mai puternică. Și da, dacă BOR-ul s-ar fi implicat câtuși de puțin în campania de vaccinare, probabil mai puține persoane ar fi stat, acum, ”de-a dreapta Tatălui”.

“Aşa faci campanie: produci mesaje diferite pentru diferite grupuri ţintite: evrei, arabi, ruşi, ultraortodocşi, laici etc. Faci totul,” mai spune acesta.

Doar că mediul politic din România preferă să fie cu ochii pe următoarele alegeri, decât să negocieze cu toți cei care ar putea da un impuls vaccinării. Lumea nu mai crede în politicieni sau în medici. Dar s-ar putea, măcar acum, să asculte de preoți, vedete, jurnaliști. Și să salvăm, ce se mai poate salva.

Lecții de la primarul orașului Rădăuți, Bogdan Loghin

”Sunt liber să protestez, dar nu să ucid. A-mi cere drepturile favorizând răspândirea Covid-19 nu e spirit civic, ci terorism biologic. Când libertatea mea o îngrădește pe a celorlalți, nu am înțeles ce e democrația. […]Mai important decât dreptul la protest e dreptul la viață” spune Bogdan Loghin, pe contul de Facebook.

Din păcate, multă lume vede libertatea ca pe o stradă cu sens unic: doar drepturi, fără îndatoriri.

Repet: nu spun vaccinarea obligatorie. Dar, dacă alegi să nu te vaccinezi, nici nu te perinzi dezlegat, la munte, la mare, la moaște și la nunți și botezuri. Pentru că e dreptul tău să nu te vaccinezi. Dar e îndatorirea ta să nu faci rău altuia.

Lecții din comuna Jina, județul Sibiu

Aici, lumea nu numai că nu vrea să se vaccineze, dar nici nu crede în Covid. Cu toate că au murit locuitori, de Covid. Le e mai simplu să creadă că medicii le-au infectat rudele.

”Nu ai ce face, nu vor. Foarte mulţi nu cred că există COVID. Au fost cazuri de le-au murit în familie de COVID şi ei nu cred şi zic că i-au băgat doctorii în corp”, a declarat primarul Gheorghe Vasile Beschiu.

Cu un procent de vaccinare de 2.67%, Jina se confruntă cu o neîncredere generalizată. În Stat, și în medici.

Nici măcar prin exemplul personal, primarul nu a reușit să îndepărteze neîncrederea. Nici măcar decesele. Nimic.

Lecții. Pozitive sau negative. Depinde de fiecare dintre noi ce învățăm, din fiecare în parte. Și înțeleg că neîncrederea în Statul Român e zero. Dar în celelalte state? În medicii din afară? Și, până la urmă, nici nu e nevoie de încredere. E nevoie de grijă. Și de mai mult de niște lozinci țipate, acolo unde nu-și au locul.  

Articolul precedentTătaru: „Nu mai avem timp să nu credem”
Articolul următorDacian Cioloș, soluție sau o capcană politică
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.