Ex-premierul Viorica Dăncilă a schimbat din nou partidul. Dacă anul 2022 a „prins-o” atât în PSD cât și în Partidul „Națiune Oameni Împreună” (NOI), anul 2024 este pentru aceasta un nou început alături de echipa Partidului Naţional Conservator Român (PNCR).
Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Cristian Terheş, preşedintele acestei formaţiuni și totodată candidat la prezidențiale:
„Prima #FemeiePremier a României, în perioada 2018 – 2019, devine membră PNCR – Partidul Național Conservator Român!
Îndemnul meu pentru unirea partidelor conservatoare, naționale și creștin-democrate din România, pentru a crea o forță politică puternică în Parlamentul României, continuă să aibă rezultate!
Astfel, anunț că doamna Viorica Dancilă a decis să adere la inițiativa noastră de a crea un pol conservator puternic pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.
Ca președinte al PNCR și candidat la Președinția României, sunt deschis la colaborări pentru a avea cât mai mulți parlamentari patrioți și creștin-conservatori pe 1 decembrie 2024, care să apere interesele noastre ca români și ale României. Votul continuă!”, a precizat acesta pe Facebook.
De altfel, anterior, anunțul a fost făcut cu „surle și trâmbițe”, într-o conferință de presă transmisă în direct pe Facebook. Iar Dăncilă, dacă ar fi să ne luăm de pe declarațiile lui Terheş, ar fi unul dintre oamenii care „au demonstrat că au reprezentat România aşa cum se cuvine”.
În conferința de presă, europarlamentarul Terheş a precizat că nu se pune problema împărțirii unor funcții, ci se lucrează „cu doamna Dăncilă şi cu alţi specialişti la programul de guvernare. (…) Cred că doamna Dăncilă ar fi, din nou, un premier extraordinar pentru România. Vom avea liste complete pentru alegerile parlamentare sub sigla PNCR, motiv pentru care am demarat fuziuni cu alte partide conservatoare care se alătură acestui proiect„.
La rândul său, Viorica Dăncilă a asigurat că „uşile PNCR sunt deschise pentru toate forţele politice, dar şi pentru cei care nu au mai făcut politică şi vor o schimbare pentru România”. Iar Dăncilă a avut și o explicație vizavi de plecare din NOI, partidul pe care l-a condus, un „partid bun”, cu „oameni care nu au mai făcut politică”:
„Opţiunea lor a fost de a nu merge în alegeri. În momentul în care ai un obiectiv, trebuie să lupţi”. Cât despre plecarea din PSD, fostul premier a punctat că nu a fost vorba despre trădare, deoarece „Viorica Dăncilă nu are trădarea în sânge”:
„Oameni aflaţi azi la conducerea partidului m-au trădat pentru a ocupa nişte posturi, nu pentru că ar vrea binele acestei ţări. Marcel Ciolacu şi Klaus Iohannis au fost cei care au creionat trecerea moţiunii de cenzură în 2019. De ce? Probabil pentru că am luptat prea mult pentru România (…).
Nu am trădat PSD şi am apreciere pentru mulţi oameni din PSD, adevăraţi pesedişti care au fost daţi la o parte pentru a veni prietenii sau cei care l-au ajutat pe domnul Ciolacu să dea jos propriul guvern PSD. (…) Şi acum ţin legătura cu mulţi oameni, care au fost trecuţi în plen secund.
Am speranţa şi certitudinea că toţi oamenii din PSD care nu se regăsesc alături de actuala conducere ni se vor alătura. Toate femeile care am luptat pentru familie şi pentru viitorul copiilor noştri vor veni alături de noi”, a arătat Dăncilă.
Cândva, Terheș și Dăncilă au mai fost colegi. Terheș a candidat în 2019 la europarlamentare pe listele PSD, apoi a trecut la PNȚCD, de unde a fost dat afară pe motiv că nu și-a achitat niciodată cotizația. Ulterior, în noiembrie 2023, Terheș și-a dat demisia din PNȚCD. Aproape un gest „de onoare”