Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Se pare că luptele politice sunt constante la noi, de mai bine de 30 de ani încoace.

Partid contra partid, jocuri complicate în culise, bătaie pentru o funcție mai importantă sau pentru o bucată mai consistentă de ciolan. Cuvinte grele aruncate dintr-o parte în alta, trădări și circ. Mult circ.

Asta în timp ce sistemul încearcă să reziste. Să nu se prăbușească, de tot. E vorba despre sistemul ăl mare, de care trag cu toții cu dinții, dar, mai important, despre sistemul de sănătate. Ăla de care depindem, indiferent de vârstă sau poziție socială.

Luptele politice au un preț. Pe care îl plătim tot noi

Incendii în spitale. Campanie de vaccinare care stagnează. Locuri puține în diverse secții. Medicamente care dispar de pe piață sau stocuri insuficiente. Condiții deplorabile în multe unități sanitare. Medici care fac legea, în funcție de grosimea plicului pe care îl cer.

Sistemul de sănătate din România e bolnav. Mai bolnav decât oamenii pe care ar trebui să-i trateze.

Când clasa politică se face că nu vede, tot oamenii se ajută între ei.

E cazul spitalului modular de terapie intensivă, de la Piatra Neamț, spital construit, din bani de la sponsori și din donații, de către organizația Dăruiește Viața. Din 2009 încoace, organizația adună bani, construiește spitale, ajută. Pentru a arăta că, acolo unde este voință și, mai ales, bună-voință, se poate. Se poate și altfel, se poate să fie bine.

”Nu mai avem ministru la sănătate, nu mai avem șef la CNAS, în spitale știm cu toții care e situația. Suntem în plin val 4 de pandemie, cazurile tot cresc, iar de bolnavii cronici pare că nu mai pasă nimănui. Și totuși.

Începând de azi, spitalul modular de terapie intensivă, de la Piatra Neamț, construit de Daruieste Viata, prin eforul donatorilor și sponsorilor este funcțional și primii pacienți pot beneficia de îngrijire medicală in condiții potrivite secolului în care trăim.

În noiembrie 2020, 15 oameni au murit în incendiul de la Piatra Neamț, iar un medic s-a aruncat în foc să-și salveze pacienții și va rămâne cu sechele pe viață. Dar cui să-i pese? Autoritățile par că au uitat deja…

Societatea civilă, donatorii sunt mai responsabili decât cei care ne conduc și pentru ei avem toată recunoștința.

Dacă mai există un strop de speranță ea vine de la oamenii cărora le pasă.”

Acesta este mesajul Oanei Gheorgiu, cofondator al organizației Dăruiește Viața, de pe 10 septembrie.

Putem avea un sistem medical performant. Trebuie doar să vrem

Să convingem clasa politică că luptele lor interne sunt decontate de noi. Că lucrurile pot fi făcute repede și bine, chiar dacă nu ai acces nelimitat la fonduri din bugetul de Stat. Că fondurile alea sunt acolo de la noi, pentru noi, nu de la noi pentru ei.

Și că, atunci când politicienii renunță la noi, ne putem descurca și singuri. Mai grav pentru ei va fi când vom decide că ne putem descurca și fără ei. De tot.

Articolul precedentRareș Bogdan crede că USR PLUS trebuie să plătească pentru comportamentul iresponsabil
Articolul următorCioloș: „Haideți să construim acest partid în care putem avea încredere unii în ceilalţi”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.