CEDO
CEDO. Sursa foto: avocatsv.ro


Proces inedit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO.) O familie din Portugalia a acționat în judecată, acum 5 ani, un număr de 32 de țări din Europa, printre care se află și România, susținând că viața lor este afectată din cauza schimbărilor climatice, potrivit gmedia.ro.

Femeia a dezvăluit motivul pentru care a făcut plângerea la CEDO

Claudia Agostinho a deschis acest proces împreună cu frații și verișorii ei, invocând drepturile omului. Femeia a dezvăluit că mergea de când era copil pe plaja Pedrogao, care era o întindere de nisip alb-argintiu, situată între pini și mare. Ea a afirmat că 66 de persoane au murit în timp ce peste 250 au fost rănite în urma incendiilor care au avut loc în cursul anului 2017, când .nu mai puțin de 2000 de hectare de pădure au fost distruse.

Magistrații vor analiza sesizarea în această toamnă 

Claudia Agostinho a dezvăluit că a fost determinată să apeleze la CEDO din cauza anxietății pe care o simte în legătură cu ceea ce se întâmplă și cu ceea ce se va întâmpla dacă nu este luată nicio măsură.”Și acum suferim din nou din cauza căldurii de aici și mă gândesc: „Oare vreau să aduc copii pe lume dacă nu există un viitor bun pentru ei?” și simt că trebuie făcut ceva, modul în care trăim cu toții nu este sustenabil”, a mai declarat Claudia Agostinho.

 Plngerea depusă acum 5 ani la CEDO de către familia din Portugalia va fi analizată în toamna de către 17 judecători. „Acum sperăm că acești judecători vor audia cazul nostru cât mai curând posibil și că vor determina guvernele europene să ia măsurile urgențe necesare pentru a ne proteja”, a declarat o altă reclamantă. Reprezentanții Gearóid Ó Cuinn, organizația care susține demersul familiei din Portugalia au declarat: „Faptul că instanța a acceptat acest caz este o evoluție extrem de semnificativă, care arată cât de serioasă este problema drepturilor omului”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), adesea numită informal „Curtea de la Strasbourg”, a fost creată pentru sistematizarea procedurii plângerilor în materia drepturilor omului provenite din statele membre ale Consiliului Europei

Misiunea Curții este să vegheze la respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Protocoalelor suplimentare de către statele semnatare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu trebuie confundată cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care are sediul la Luxembourg și este însărcinată cu soluționarea problemelor referitoare la dreptul Uniunii Europene.

CEDO susține instanțele naționale în privința înființării PCR

Articolul precedentPreședintele ANPC avertizează că turismul românesc e în derivă: „Facem curat, suntem serioși în ceea ce facem”
Articolul următorJohnson & Johnson va renunța să mai producă și să vândă pudră pentru bebeluși