Sursă foto: pexels.com
Sursă foto: pexels.com

Johnson & Johnson (J&J) a anunțat că, începând cu anul viitor, va renunța să mai producă și să comercializeze pudră de talc pentru bebeluși, precizează BBC.

Anunțul vine la mai bine de doi ani după ce gigantul din domeniul sănătății a sistat vânzările produsului în SUA.

Compania Johnson & Johnson se confruntă cu zeci de mii de procese din partea femeilor care susțin că praful de talc conține azbest, o substanță care provoacă forme de cancer ovarian

Deși își menține decizia, Johnson & Johnson a ținut să precizeze că, după decenii de cercetări independente, produsul ar fi sigur de utilizat.

După multiple evaluări, realizate la nivel mondial, am luat decizia comercială de a trece la un portofoliu de praf pentru copii pe bază de amidon de porumb”, se arată într-un comunicat.

Firma a adăugat că pudra pe bază de amidon de porumb este deja vândută în țări din întreaga lume.

În același timp, J&J și-a reiterat poziția conform căreia produsul pe bază de talc nu este nociv: ”Opinia noastră cu privire la siguranța talcului nostru cosmetic rămâne neschimbată. După decenii de analize științifice independente, efectuate de experți medicali din întreaga lume, confirmăm că pudra pentru bebeluși Johnson pe bază de talc este sigură, nu conține azbest și nu provoacă cancer”, au anunțat reprezentanții companiei.

În 2020, J&J a declarat că va înceta să-și vândă pudra de talc în SUA și Canada, deoarece cererea a scăzut în urma ”dezinformării” despre siguranța produsului

La momentul respectiv, firma a declarat că va continua să-și vândă praful pe bază de talc în Marea Britanie și în restul lumii.

Talcul este extras din pământ și se găsește într-o zonă apropiată de cea a azbestului, substanță despre care se știe că provoacă cancer.

O investigație din 2018 a agenției de presă Reuters a susținut că J&J știa de zeci de ani că azbestul era prezent în produsele sale cu talc

Reuters a spus că înregistrările interne ale companiei, mărturiile procesului și alte dovezi au arătat că, din 1971 și până la începutul anilor 2000, talcul brut și pulberile finite de la J&J au fost testate pozitiv pentru cantități mici de azbest.

Ca răspuns la dovezile de contaminare cu azbest prezentate în sălile de judecată și în rapoartele presei, firma a negat, în mod repetat, acuzațiile.

Articolul precedentRomânia și alte state europene au fost date în judecată la CEDO de o familie din Portugalia
Articolul următorUn tânăr a ajuns după gratii, în urma depășirii vitezei legale. Bărbatul conducea cu o viteză de 161km/h, în localitate
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time