Premierul Florin Cîțu este tot mai criticat după ce în spațiul public a apărut informația, confirmată de altfel de acesta, potrivit căreia a fost închis pentru două zile ca urmare a conducerii sub influența alcoolului. Cea mai recentă reacția împotriva premierului a venit din partea USR PLUS, relatează G4Media. Potrivit unor surse din partid, citate de G4Media, asocierea cu premierul, considerat deja un „perdant politic” formațiunii.
„Toată lumea din partid e nemulțumită de cum îi tratează ca parteneri, de atacurile la miniștrii USR PLUS. La mulți s-a umplut paharul, noi decontăm opoziția PNL la orice reformă, la reformele din justiție, decontăm intenția lor de a face un nou PNDL. Noi am fost parteneri loiali. Oamenii din USR PLUS au conștientizat că Florin Cîțu depinde complet de noi ca premier. S-a discutat vehement despre ideea de a-l înlocui pe Cîțu, au fost inclusiv nemulțumiri față de Iohannis. Cîțu e văzut ca un perdant politic, iar asocierea cu el dăunează USR PLUS”, a declarat pentru G4Media.ro o sursă din partid.
Potrivit G4Media, majoritatea liderilor USR PLUS au fost foarte vehemenți în cadrul ședinței Biroului Permanent, unde s-a decis să nu susțină noul PNDL, mai mult s-a discutat inclusiv înlocuirea lui Florin Cîțu printr-o moțiune de cenzură, dar decizia a fost ca acest scenariu să fie temporizat pentru a nu interveni în acest fel în alegerile interne din PNL, din 25 septembrie. De altfel, în urmă cu ceva vreme, liderul PNL preciza că atâta vreme cât va fi la conducerea partidului niciun liberal nu va vota o moțiune de partid împotriva unui guvern condus de un liberal.
Cîțu „demis” de PSD, apărat de PNL
Demisia lui Florin Cîțu este cerută de PSD, care îl consideră un „premier penal”. Social democrații sunt insistenți pe această temă și îi solicită președintelui Klaus Iohannis să îl demită urgent pe Florin Cîțu.
De altfel, în acest moment există două tabere, pro și contra Cîțu cu privire la incidentul ce a avut loc în urmă cu 20 de ani, în SUA. Pe cât de vehemenți sunt unii care îl acuză că este penal, pe atât îl susțin ceilalți.
Deputatul PNL, Dan Vîlceanu, cel al cărui nume a fost vehiculat ca un posibil viitor ministru de Finanțe, i-a luat apărarea premierului pe subiectul celor 48 de ore de închisoare. „Lui Florin Cîțu i-a trebuit cazier de la FBI ca să poată lucra la Banca Națională a Noii Zeelande. Deci nu există un cazier judiciar pe care să îl aibă în America. La Banca Europeană de Investitii i-a trebuit cazier judiciar și din SUA și din Noua Zeelandă. Nu putea să se angajeze dacă avea cazier. Discuția despre infracțiune, penal, nu-și au rostul. În 2016 și-a reînnoit viza pentru America, cum putea dacă avea astfel de probleme în cazier?”, a declarat Dan Vîlceanu, la Antena 3.
Potrivit Legii 90/2001, pot fi membri ai Guvernului „persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003” privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.