Lacrimi și deznădejde! Asta se putea citi pe chipurile împietrite ale rudelor celor 17 persoane arestate în dosarul fraudării alegerilor din localitatea prahoveană Ciorani.

Dincolo de acuzațiile procurorilor, rămâne drama familiilor care și-au văzut viața dată peste cap. Pentru că la Ciorani, prezumpția de nevinovăție nu există! Toți cei 17, inclusiv primarul Marin Voicu, sunt deja considerați vinovați, deși dacă întrebi pe stradă toți recunosc că l-au votat pe edilul încarcerat. 

Dar nu vom vorbi despre primarul Marin Voicu, ci despre celelalte persoane reținute în acest dosar. Despre mame cu copii acasă, despre femei aproape de pensionare, bolnave, cărora li s-a refuzat accesul la medicamente sau la obiecte de igienă personală.

Și de ce nu, vom vorbi despre o primărie care funcționează la limita de avarie, cu numai șase funcționari publici și cam încă pe atâta personal contractual. 

Pentru că da, dincolo de cele 17 persoane acuzate, rămân ceilalți angajați ai Primăriei Ciorani care reușesc cu greu să acopere posturile rămase peste noapte fără angajați. 14 dintre persoanele arestate sunt femei. Și sunt închise în Arestul Preventiv al IJP Prahova de la Câmpina în două încăperi extrem de mici (aproximativ 4/4), fără aerisire, fără a avea drept să se miște. Multe dintre persoanele arestate au probleme de sănătate. Dar poate că asociațiile care se ocupă de Drepturile Omului își vor face timp să vadă și ceea ce se întâmplă cu lotul Ciorani.



Dramele din spatele celor 17 arestări! 


Una dintre angajatele Primăriei Ciorani rămase la lucru ne-a povestit sub protecția anonimatului despre problemele colegelor sale.
„Una dintre colege are noduli pe tiroidă și probleme cu rinichii. Venise din spital de câteva zile. O altă colegă are un băiețel de 10 ani. Nu a contat că un copil la această vârstă poate fi traumatizat de astfel de probleme sau că are nevoie de mama sa. O altă colegă era singurul sprijin al mamei sale extrem de bolnavă. Mamă care are o rană urâtă, pe care trebuia să o panseze de două ori pe zi, dimineața și seara”, ne spune femeia cu lacrimi în ochi. 

În timp ce stăm de vorbă, un cetățean intră în Primărie având nevoie de o adeverință. Constată, vizibil iritat, că hârtia o va primi în 3-4 zile și nu pe loc așa cum era obișnuit. 

„Este anormal. La noi, cetățenii care plătim taxe și impozite se gândește cineva? Orice am nevoie de la Primărie trebuie să aștept câteva zile. Doamnele sunt drăguțe, dar se vede că sunt epuizate și nu mai fac față”, ne spune bărbatul

De fapt, pe lângă persoanele aflate în arestul preventiv, judecătorii prahoveni au instituit…restricții și pentru ceilalți angajați ai Primăriei Ciorani. Restricții nescrise în nicio sentință. Nu au dreptul la zile libere, la concedii și nici nu se pune problema că ar putea să se îmbolnăvească. Trebuie să vină zi de zi la serviciu pentru a acoperi și posturile colegelor aflate în arest. Iar zilnic se roagă la Dumnezeu. Se roagă pentru sănătatea colegelor lor, dar și pentru propria sănătate. Se roagă să nu clacheze și să poată duce toată activitatea Primăriei Ciorani la bun sfârșit. 

”Nu e omenește posibil să putem să rezolvăm rapid toate problemele. Sunt chestiuni pe care oamenii pe care îi avem acuma nu le cunoșteau, nu le știu. Vin din alte domenii. Aveau alte probleme de serviciu. Ne este extrem de greu. Am avut momente în care am fost în primărie până la 2-3 dimineața pentru că trebuia să facem o rectificare bugetară. Și noi suntem oameni, și noi avem familii. Colegii noștri, dacă au greșit, au dreptul la un proces cinstit, echilibrat, bazat pe probe. Și să fie condamnați de o instanță. Nu la o vânătoare de vrăjitoare și la stigmatizarea publică! Dacă vrem să montăm camere video în comună suntem acuzați că încălcăm normele GDPR. În situația aceasta, cu justiția făcută pe Facebook și pe Internet, nu se încalcă nimic?”, ne-a spus Nichita Boiangiu, viceprimarul comunei Ciorani, cel care a rămas singur să coordoneze întreaga activitate a Primăriei..

Sunt drame incredibile, care nu au cum să nu te impresioneze, dincolo de problemele legale ale cazului. Sunt copii care susțineau examenele de Evaluare Națională, de Bacalaureat sau Licențele la facultate. Sunt copii mici car eștiu că mami e plecată într-o deplasare în străinătate, dar care sunt victime ale altor copii care au citit despre problema respectivă pe Internet. 

Intiminare prin umilință 

Din poveștile rudelor și ale colegelor aflăm că toți cei arestați preventiv au parte de tot felul de întâmplări menite să le macine nervii, probabil în încercarea de a-i face să cedeze și să declare doar ceea ce doresc procurorii. Spre exemplu, uneia dintre suspecte i-a fost interzis să primească o banală pastă de dinți, pe motiv că…nu există recomandare medicală pentru așa ceva! Nu credeam că în România anului 2021 ai nevoie de recomandarea unui medic pentru a te spăla pe dinți! 

Sau am aflat că după prima noapte de reținere preventivă pentru 24 de ore, petrecută tot în arestul de la Câmpina, toate femeile din lotul Ciorani au fost încolonate și duse la un control ginecologic. Nu a contat că erau nespălate, transpirate, umilite după audierile epuizante. Și nu a contat nici faptul că încă nu se știa dacă reținerea preventivă va fi urmată de alte măsuri asemănătoare.

Protest la Tribunalul Prahova

700 dintre cei aproximativ 6000 de locuitori ai comunei Ciorani au semnat o petiție adresată Tribunalului Prahova în care cer înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură. 

Iar alte aproximativ 100 de persoane au protestat, luni în jurul prânzului, în fața Tribunalului Prahova, acolo unde se judeca recursul cererii de prelungire a măsurilor preventive. „Libertate! Libertate!” , au scandat în timp de persoanele reținute erau coborâte din dubele Poliției. „Vă vrem acasă”, șoptește o domnișoară cu lacrimi în ochi, fiica uneia dintre suspecte. „Sunt mamele noastre, sunt soțiile noastre.În țara asta nu există dreptate? Nu există drepturile omului?”, au strigat câțiva protestatari. „Dacă violau sau dacă omorau pe cineva primeau cel mult un control judiciar. Unde este așa zisul Prinț Paul, condamnat la ani grei de închisoare și pe care de luni de zile nu îl găsește nimeni în toată Europa?”, spune un alt protestatar.

Printre cei care protestează în fața Tribunalului se află și tatăl primarului Marin Voicu. Cu lacrimi în ochi, cu vocea tremurândă, bătrânul își cere copilul acasă. 

„Nu spun că băiatul meu e un primar bun, nu spun nici că e rău. Dar știu că a fost mereu ales cu mii de voturi. Furi unul, două, o sută, dar nu poți fura toate voturile din comună. Și dacă a furat să plătească, dar să nu fie umilit în halul astă. În țara asta Drepturile Omului sunt doar pe hârtie. Doar la televizor…Vrem justiție curată, pentru că atât ne mai rămăsese…Încrederea în judecători, că sunt oameni învățați, cu carte și nu ar trebui se lasă intimidați. La 82 de ani să stau și să umblu după el prin Tribunal. A făcut cea mai mare prostie când a trecut de la PSD la PNL. Și uitați unde a ajuns…”, ne-a spus tatăl primarului Marin Voicu.

Și dacă tot vorbim despre dreptatea Justiției din România vă spunem doar că în aceeași zi cu lotul Ciorani au fost arestate mai multe persoane acuzate de proxenetism și trafic de persoane….Astăzi sunt cercetate sub control judiciar! ATÂT! 

Viceprimarul Nichita Boiangiu

https://fb.watch/v/JIVyiQ7R/

Articolul precedentOrban despre portofoliul Finanțelor: „Trebuie să fie o propunere a PNL”
Articolul următorCristian Popescu Piedone pune presiune pe constructorii din Sectorul 5
Cristina IANCU
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...