Cei mai mulți dintre americani și-au schimbat radical obiceiurile de consum, pentru a face față inflației care a ajuns la niveluri record în ultimele luni. Trei sferturi dintre cei intervievați într-un sondaj recent de opinie au spus că și-au redus cheltuielile pentru restaurante și divertisment, potrivit g4media.ro.
De asemenea, nouă din zece americani au recunoscut că prețurile mari la alimente și benzină îi determină să caute promoții la produsele pe care le cumpără.
Într-un sondaj publicat de BMO Harris Bank la începutul lunii, aproximativ 80% dintre respondenți au declarat că și-au schimbat obiceiurile pentru a face față prețurilor în creștere la produsele esențiale. Aproape 42% dintre ei au spus că și-au modificat modul în care fac cumpărături, preferând produse mai ieftine și esențiale în locul brandurilor cunoscute.
Prețurile din Statele Unite au crescut mai mult decât estimau analiștii în luna trecută, în condițiile în care costurile în creștere cu energia și alimentele au urcat inflația la cea mai mare rată din ultimii 30 de ani. Rata anuală a inflației a crescut la 8,6% în mai, de la 8,3% în luna precedentă, a comunicat Departamentul Muncii Prețurile alimentelor au crescut cu peste 10% luna trecută comparativ cu mai 2021, în timp ce prețul energiei electrice a urcat cu peste 34%.
Potrivit raportului publicat vineri, creșterile afectează întreaga economie americană, de la bilete de avion și îmbrăcăminte la servicii medicale, chirii și combustibili. Pe parcursul lunii, prețurile au crescut cu 1%, determinate de creșterea costului benzinei, care a atins noi recorduri în SUA, apropiindu-se de o medie de aproape 5 dolari pe galon. Media națională a prețurilor la benzina standard în SUA a atins vineri un nou record, respectiv de 4,986 de dolari/galon (3,78 litri). Prețul galonului de benzină premium a ajuns la 5,641 de dolari, iar cel de motorină se vinde cu 5,753 dolari, potrivit statisticilor oferite de American Automobile Association – AAA.
Prețurile la pompă au depășit orice record în ultimele săptămâni în Statele Unite.
Acum există cel puțin 10 state – între care Washington, Oregon, Nevada, California, Michigan – unde locuitorii plătesc în medie mai mult de 5 dolari pe galon. În urmă cu o săptămână, numărul statelor unde prețul la galon era de peste 5 dolari era de șapte.
Sondajele arată că majoritatea americanilor văd inflația drept principala problemă cu care se confruntă țara, fiind mai importantă decât rata criminalității, imigrația, avortul sau violențele cu armele de foc. Siguranța consumatorilor a scăzut brusc, iar cotele de încredere ale președintelui Joe Biden au scăzut la cele mai mici niveluri de la preluarea mandatului, el fiind considerat principalul responsabil de starea economiei. Agregatorul de sondaje RealClrearPolitics a indicat vineri că liderul democrat are o rată de aprobare de doar 39,4% printre americani, în timp ce 54,9% dintre ei dezaprobă performanțele liderului de la Casa Albă. Sondajul Quinnipiac University a arătat cea mai mică cotă de aprobare pentru Biden, de numai 35%.
Salariile nu au ținut pasul cu creșterea prețurilor.
Creșterea costului vieții a afectat în special gospodăriile cu venituri mai mici, pentru care elementele de bază, cum ar fi alimentele și energia, reprezintă o mare parte din cheltuieli. În aceste condiții, nu este de mirare că americanii și-au modificat radical obiceiurile, așa cum reiese din mai multe analize și sondaje de opinie recente. Americanii apelează din ce în ce mai mult la magazinele cu reduceri și optează pentru produse generice mai ieftine.
București: 880 de blocuri și un spital rămân fără apă caldă până pe 3 iulie