Efectele războiului din Ucraina sunt multiple și greu de calculat, în contextul în care prețurile la alimente și servicii au explodat, a transmis guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
„Discuțiile sunt mai mult sau mai puțin teoretice. După calculele noastre, în ianuarie- februarie era cam 80% contribuție directă sau indirectă la indicele prețului de consum. Acum, pentru că a început transmiterea mult mai rapid decât ne-am fi așteptat a efectelor creșterii costului la energie pe alte grupe de produse, probabil este sub 50%, dar asta este mai degrabă unul din efectele indirecte ale șocului energetic și detensionarea piețelor materiilor prime. Efectele după izbucnirea războiului din Ucraina sunt multiple și greu de calculat, ca să fiu sincer cu dvs”, a spus Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu: Să ne vedem de lungul nasului, ca să spun așa
Guvernatorul BNR a explicat cauzele care au condus la creșterea prețurilor la utilități și carburanți în ultima perioadă. Mugur Isărescu susține că România nu are capacitatea să influențeze prețurile în mod decisiv, deoarece economia românească nu mai e una închisă, fiind într-o interdependență cu economiile globale.
„Suntem o economie deschisă. Nu noi stabilim prețurile la petrol, gaze. Să ne vedem de lungul nasului, ca să spun așa. Nu mai avem o economie închisă. Nu avem cum să o sprijinim decât cu subvenții. (…) Faptul că depindem mai puțin de gaze naturale sau petrol din străinătate sau Rusia ne ajută, dar nu suficient ca să contracarăm. Din această cauză vedem cum au crescut prețurile la gaze, carburanți, cum e și în ultimele zile motorina”, a spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le recomandă românilor să abordeze cu calm explozia prețurilor. Isărescu spune că mesajele publice trebuie să fie și ele mai moderate. Isărescu recomandă și un cunoscut remediu românesc pentru nervi, ceaiul de tei.
„Să o zicem pe românește, un rău nu vine niciodată singur. Costurile la energie s-a dus în costul altor produse de consum. Cu majorarea ratei dobânzii influențăm inflația pe partea cererii. Ținem sub control cererea. Dacă nu avem o inflație determinată de costuri trebuie să fim atenți ca măsurile noastre să nu fie percepute că se adaugă la costurile de producție. Ca orice Bancă Centrală și BNR trebuie să facă un balancing act. Trebuie să facem un dozaj. O să vedeți că suntem cu un exces de cerere la limită.
Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e specifică perioadelor de criză. Autoritățile asta trebuie să transmită, calm. Un ceai de tei. Și aceste discuții sociale care nu se mai termină cu inflația și exagerările nu se mai termină”, a declarat Mugur Isărescu.
Oradea: Zeci de copaci au fost tăiați pentru a face loc unei piste de role și skateboard