Sursa foto: Facebook/Cu Apele Curate
Sursa foto: Facebook/Cu Apele Curate

Timp de 10 zile, Caravana Cu Apele Curate va evalua gradul de poluare cu plastic a malurilor și apei Dunării.

Acesta va străbate 531 km în 10 zile, timp în care va carta zonele cu deșeuri aflate de-a lungul Dunării.

Conform comunicatului postat astăzi, 12 aprilie, scopul Caravanei îl reprezintă crearea unei conexiuni „pe apă” între toate comunitățile conectate la proiect, prin activități de evaluare (calitativă) a gradului de poluare cu plastic a malului stâng al Dunării și întâlniri cu membrii asociațiilor partenere și ai comunităților din localitățile de popas.

Caravana se va opri în patru localități, unde vor fi organizate activități pe mal pentru copii și adulți, inclusiv plimbări cu velierul Cu Apele Curate

  • 12 aprilie – Giurgiu;
  • 14 aprilie – Călărași;
  • 18 aprilie – Brăila;
  • 19 aprilie – Galați.

Peste 30 de tone de deșeuri, dintre care 23 de tone de plastic au fost colectate în Săptămâna Apelor (14-22 martie 2022), organizată de Asociația Mai Mult Verde în cadrul programului Cu Apele Curate

Potrivit unui raport de analiză privind situația gestionării deșeurilor în județele dunărene realizat de Asociația Mai Mult Verde alături de Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, în 5 județe rămân anual zeci de mii de tone de deșeuri necolectate.

O mare parte dintre aceste cantități de deseuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării și apoi în Marea Neagră.

Aproape 70% din deșeurile menajere generate în județul Olt rămân anual necolectate, cel mai mare procent dintre cele 12 județe riverane Dunării. Potrivit PJGD, din cele peste 50.000 de tone deșeuri menajere generate în anul 2019, 67,78% (34.000 tone) au rămas necolectate. Aceeași situație se înregistrează în Caraș-Severin, unde 11.175 tone, reprezentând 31,72% din cantitatea totală de deșeuri generate, nu au fost colectate, în Galați 17% (15.830 tone), Brăila 14% (8.558 tone) și Constanța 1,5% (3.500 tone)”, se precizează în comunicat.

Articolul precedentMircea Geoană: Ucraina va primi armament de la aliații NATO
Articolul următor Războiul din Ucraina va determina o criză alimentară mondială fără precedent!
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time