Sursa foto: Agent Green
Sursa foto: Agent Green

Organizația pentru protecția mediului lansează un ultimatum, avertizându-l pe Klaus Iohannis că legea pentru modificarea ariilor protejate este anti-europeană și neconstituțională.

Membrii organizației au precizat, astăzi, că este de datoria Președintelui să corecteze corupția și reaua credință din Parlamentul României și de la Ministerul Mediului.

În caz contrar, Agent Green va depune, ca și în cazul exploatărilor forestiere abuzive, o nouă plângere la Comisia Europeană pentru a declanșa infringementurile necesare

Într-un comunicat de presă, reprezentanții organizației au precizat că Parlamentul României a adoptat pe 23 martie legea pentru modificarea ariilor protejate pentru a permite continuarea de proiecte hidroenergetice, unele începute în epoca ceaușistă.

Proiectul de lege implică distrugerea singurului râu mare de munte care mai curge liber în Carpații Românești (Jiul), precum și a o serie de alte râuri de munte extrem de valoroase din punct de vedere ecologic și peisagistic (precum Răstolița, Valea Bradului, Ilva Mare, Bistra, Bratcu etc.)

Noua lege a fost votată în lipsa unei evaluări a impactului propunerii legislative, cu încălcarea prevederilor constituționale și a dreptului european. Prin urmare, organizațiile Bankwatch România și Agent Green, alături de Federația Coaliția Natura 2000, Declic și Greenpeace, au sesizat Avocatul Poporului și Președintele României.

Conform comunicatului, amendamentele PL nr. 132/2022 au fost modificate în timpul plenului Camerei Deputaților, schimbând complet sensul proiectului legislativ. Propunerea inițială prevedea scoaterea din arii protejate „pentru obiective de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiectivele fiind în curs de execuție sau demarate” anterior declarării ariilor protejate la 29 iunie 2007. Forma adoptată de Camera Deputaților și modificată în timpul plenului prevede că „obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major și de siguranţă şi securitate naţională”.

Organizațiile de mediu au trimis sesizări Avocatului Poporului în care solicită notificarea CCR cu privire la neconstituționalitatea actului legislativ. Organizațiile îi cer și Președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea

Această lege nu ne ajută nici la atingerea independenței energetice, nici la conservarea naturii. Este o insultă gravă la adresa democrației și valorilor europene. Solicităm autorităților să oprească acest masacru al ariilor protejate”, a spus Cătălina Rădulescu, avocatul asociațiilor Bankwatch și AgentGreen.

Aceste râuri sunt sacrificate pentru o producție de energie electrică extrem de redusă și pe deasupra sporadică (hidrocentralele de pe Jiu nu ar funcționa mai mult de jumătate din an). Sunt râuri care oferă servicii ecosistemice infinit mai mari decât avantajul economic obținut prin exploatarea lor hidroenergetică. PSD, PNL, UDMR și AUR s-au înțeles să slujească interesele private. Băieții deștepți din energie sunt acum în culmea fericirii. Vor primi iar contracte de milioane de euro cu statul, ca să termine niște hidrocentrale vechi și ilegale”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, coordonator campanii Declic.

Articolul precedentSenatorul PSD Alfred Laurențiu susține apărarea drepturilor omului și a persoanelor vulnerabile
Articolul următorRomânia înghițită de gunoaie. Octavian Berceanu trage un semnal de alarmă
Jurnalist full-time / Pesimist part-time