Este foarte important ca România să producă îngrăşăminte chimice, fiind necesar ca Azomureş să înceapă activitatea, a declarat premierul Nicolae Ciucă. România nu dispune de gaz suficient ca să asigure înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023.
Compania Azomures nu poate porni producţia de îngrăşăminte chimice deoarece nu are surse de gaz natural. Azomureş discută cu producătorii naţionali de gaz, respectiv Romgaz şi Petrom, pentru identficarea unei soluţii de repornire a activității.
„Am discutat inclusiv cu reprezentanţii companiei Azomureş. Este foarte important pentru noi să înceapă producţia de îngrăşăminte chimice. Sunt pregătiţi în orice moment în care găsim sursa de gaz să pornească producţia de îngrăşăminte. În acest moment nu avem gaz suficient astfel încât să putem să asigurăm înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023.
Totodată există şi discuţii între Azomureş şi producătorii naţionali de gaz, respectiv Romgaz şi Petrom, să identifice o soluţie în care să poată să pornească.
Există o decizie a UE, astfel încât pentru iarna 2022-2023 să înmagazinăm până la 90% din capacitatea de depozitare. (…) În acest moment România poate să înmagazineze 3,4 miliarde de metri cubi de gaze”, a spus premierul.
Azomureş Târgu Mureş a oprit în luna decembrie activitatea
Azomureş Târgu Mureş, unul dintre principalii producători de îngrăşăminte pentru agricultură, a anunţat în luna decembrie că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze.
„Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă”, spune Harri Kiiski, directorul general al Azomureş. Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu aproximativ 10% din consumul national. Producătorul, cu afaceri de 1,8 miliarde de lei în 2020, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.
Coaliția de guvernare livrează. Planul „Sprijin pentru România” intră în linie dreaptă