Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, la News Pass, că medicamentele pe bază de prescripție nu trebuie cumpărate de pe internet, precizând că există și o legislație în acest sens.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătății va începe o campanie de informare pentru public, pentru ca cei care achiziționează din online să renunțe la acest lucru.

„Motivele sunt diferite pentru achiziția medicamentelor de pe diverse site-uri. Unul dintre ele, dacă e vorba de medicamente care nu sunt înregistrate în România, atunci există tentația să fie luate din alte surse cu ușurință”, a spus Rafila, potrivit B1 TV.

„Trebuie să avem o campanie de informare ca lumea”

De asemenea, ministrul a spus că peste 90% dintre medicamentele comercializate în online sunt contrafăcute sau în cel mai bun caz nu au niciun efect, putând fi chiar și toxice.

„Nu știm ce se găsește într-un comprimat care este comercializat în acest fel  și în mod evident nu trebuie procurate decât dintr-o rețea farmaceutică Autoadministrarea de medicamente sau procurarea de pe diverse site-uri, care nu au nicio garanție (…) este clar că nu putem să o încurajăm. Cred că trebuie să avem o campanie de informare ca lumea să evite în totalitate de astfel de practici”, a mai spus Rafila.

Reamintim că astăzi au avut loc mai multe percheziții în țara noastră și Regatul Unit, fiind vorba despre un dosar penal în care se fac cercetări pentru înșelăciune și uz de fals informatic. Mai multe persoane au creat diverse siteuri promovate în mediul online, inclusiv în România, unde vindeau medicamente pentru vindecarea unor boli grave precum cancerul.

Imediat după ce oamenii plăteau pentru medicament, persoanele care dețineau siteurile nu mai răspundeau la mailuri, nici la telefoane.

Compania vizată nu avea autorizații de distribuție angro de medicamente emise de autoritățile competente. Mai mult, persoanele bănuite nu aveau un stoc existent, iar în funcție de comenzile plasate, achiziționau medicamentele care erau disponibile și onorau doar comenzile pentru produsele pe care le puteau cumpăra.

Citește și articolul: Ministrul Alexandru Rafila confirmă ancheta „Ziarului de Investigații”: incendiile din spitale sunt provocate de instalațiile vechi și lipsa monitorizării oxigenului în ATI

Articolul precedentAtac armat la New York. Zeci de persoane au fost împușcate
Articolul următorPrimarul Piedone duce povestea comunității mai departe
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.