Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că în acest moment prioritatea partidului său este aceea de a ajuta românii să treacă peste iarna grea, cu facturi uriașe la energie, electrică și gaze. Mai mult, punctează acesta, măsurile trebuie luate acum, nu în 2024, subliniind ironic, că „atunci este an electoral” și fiecare are lista sa de promisiuni electorale.
„Prioritatea PSD este să ajutăm românii să-și poată plăti facturile la energie, nu să ne temem dacă o asemenea măsură supără sau nu agențiile de rating. Eforturile noastre sunt de a avea suficienți medici pentru a face față noului val pandemic, nu să inventăm certificate prin care doctorii sunt amenințați – tocmai acum! – cu suspendarea din funcție”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.
Totodată, acesta a subliniat faptul că eforturile pe care specialiștii social democrați le fac sunt îndreptate „pentru a avea spitale dotate și capabile să-și plătească facturile la utilități, nu spitale cu porți închise din cauza facturilor înzecite peste noapte”, precizând de asemenea, că prioritatea PSD este „acum”. De altfel, Ciolacu afirmă că trebuie „să luăm măsuri care să apere veniturile populației acum, în plină iarnă, nu la 1 aprilie sau eventual în 2024… pentru că atunci este an electoral”.
Mai mult, Ciolacu pare că a găsit și vinovatul pentru tot acest haos al facturilor uriașe la energia electrică și la gazele naturale, în opinia sa, acesta este generată de „liberalizarea haotică a pieței energiei, făcută de partidele de dreapta”. Un motiv în plus pentru care a susține că „populația merită mai multe soluții decât cele deja anunțate. E nevoie de decizii mai curajoase, țintite către cei vulnerabili, către pensionari și familii monoparentale, dar și către firmele românești. Românii sunt sătui de scuze și motive care să mascheze luarea unor decizii. Și un lucru este cert: trebuie luate urgent măsuri pentru a-i ajuta pe români”, a concluzionat liderul social democrat.
În acest moment, Legea 259/2021 prevede plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, dar în anumite condiții de consum, 330 kWh la electrictate, respectiv 200 metri cubi la gaze, cu un plafon de 1 leu/kWh (energie electrică) și 0,37 lei/kWh (la gaze). Legea se aplică pentru perioada de iarnă, până în 31 martie 2022. Mai mult, premierul Ciucă a anunțat o serie de măsuri care să vină în sprijinul populației și după această dată, concret este vorba de scăderea TVA-ul la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului pentru co-generare pentru consum, cu aplicare de la 1 aprilie.
Totodată, ministru Virgil Popescu a declarat, miercuri, că există o modificare legislativă, intrată deja pe circuitul de avizare în Guvern, care prevede ca toți cei care au întocmit facturi eronate să aibă obligația să le storneze și să nu emită penalități. Mai mult decât atât, consumatorii nu pot fi debranșați.
ANRE, controale la furnizorii de energie electrică și gaze naturale