„Alexander Nanau, regizorul filmului „Colectiv”, care a ajuns să fie cunoscut și apreciat inclusiv peste hotare, a dezvăluit astăzi că se afla pe lista persoanelor care urmau să fie decorate de președintele Klaus Iohannis. Evenimentul urma să aibă loc de Ziua Culturii Naționale, însă Nanau scrie că a declinat oferta, considerând că acceptarea Medaliei „Meritul Cultural” ar fi o ipocrizie din partea sa. Cineastul explică și de ce: tot anul 2020 a însemnat pentru sectorul cultural lovitură după lovitură, artiștii sunt amenințați de faliment, iar autoritățile nu au făcut nimic pentru a le întinde o mână de ajutor.

Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României.
După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile instituționale a fost zero”, scrie Nanau pe Facebook, unde a publicat și răspunsul transmis Administrației Prezidențiale.

…nu pot accepta această distincție. Cred cu tărie că în acest timp de criză statul Român nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambasador al țării, dar și un sector economic extrem de important până la criza COVID 19. Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări.

Aștept cu nerăbdare orice dialog sau dezbatere publică din partea președintelui Klaus Iohannis, așa cum s-a întâmplat de exemplu în Franța, unde președintele Emmanuel Macron a avut dezbateri deschise pentru susținerea diferitelor scheme de ajutor pentru cultură care au fost implementate fără întârziere”, se arată în răspunsul transmis oficial de actor Administrației Prezidențiale.

Articolul precedentAgent șef adjunct de la IPJ Ilfov, trimis în judecată în stare de arest pentru fapte de corupție
Articolul următorÎn fața pandemiei nu contează religia