Ministerul Sănătății face precizări cu privire la terapia hiperbară

Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asigurați o astfel de procedură.

Reprezenții Ministerului Sănătății (MS) au transmis printr-un comunicat de presă câteva precizări privind procedurile de recuperare și reabilitatea a pacientului trecut prin Covid, acestea venind în contextul morții artistului Petrică Mîțu Stoian.  De altfel, decesul acestuia se află sub acheta procurorilor, care încearcă să stabilească toate cauzele care au dus la moartea artistului. Totodată, Direcția de Sănătate Publică Caraș – Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției, urmând să fie verificate condițiile igienico-sanitare , precum și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară.

Potrivit MS, în luna aprilie 2021, Ministerul Sănătății a aprobat prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 534/22.04.2021, Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-Covid-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-Covid-19. Acest document se referă la procedurile de recuperare și reabilitare ale pacientului trecut prin boală, precum și la activitatea personalului medical pentru recuperarea și reabilitarea pacientului post-Covid-19.

„În ceea ce privește oxigenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în Covid-19”, se arată în comunicatul MS.

Mai mult, reprezentații MS au precizat faptul că într-o adresă către Ministerul Sănătății specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră „periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii Covid-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc.”

De asemenea Ministerul Sănătății precizează că Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asigurați o astfel de procedură.

Cât privește pregătirea cadrelor medicale care au competențe de a executa procedurile destinate acestei terapii, conform Ordinului ministrului Sănătății nr. 418/2005, medicii specialişti şi primari confirmaţi în specialităţi clinice medicale și medicii de familie pot accesa programele de studii complementare în vederea obţinerii unui atestat de studii de complementare în medicină hiperbară.

„Conform Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea competentă în domeniu, pentru a fi introduse pe piață, camerele hiperbare trebuie să poarte marcaj CE, la fel ca orice dispozitiv medical. Acest demers reprezintă dovada derulării procedurilor de evaluare ale conformității produselor. Dispozitivele medicale de clasa 1 sunt introduse pe piață sub responsabilitatea producătorului care solicită evaluarea conformității acestora unui organism notificat”, se mai arată în comunicatul MS.

Conform prevederilor art. 933 din Legea 95/2006, in vederea asigurării nivelului de securitate şi performanţă adecvat scopului pentru care sunt realizate dispozitivele medicale şi a evitării generării de incidente, utilizatorii au obligaţia:

a) de a utiliza dispozitivele medicale numai în scopul pentru care au fost realizate;

b) de a se asigura că dispozitivele medicale sunt utilizate numai în perioada de valabilitate a acestora, când este cazul, şi că nu prezintă abateri de la performanţele funcţionale şi de la cerinţele de securitate aplicabile;

c) de a aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale, care să ţină seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare şi de complexitatea acestora, potrivit normelor metodologice în vigoare;

d) de a asigura instalarea, mentenanţa şi repararea dispozitivelor medicale cu unităţi avizate pentru efectuarea acestor servicii;

e) de a comunica producătorilor şi structurii de specialitate orice incident survenit în timpul utilizării;

f) de a raporta ANMDMR toate dispozitivele medicale existente în unitate, înregistrate în evidenţele contabile ca mijloace fixe, indiferent de modul de procurare a acestora, conform normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii;

g) de a asigura un sistem documentat de evidenţă privind dispozitivele medicale utilizate, reparate şi verificate, potrivit normelor metodologice în vigoare;

h) de a asigura verificarea periodică a dispozitivelor medicale utilizate, conform prevederilor legale;

i) de a asigura condiţii optime de păstrare şi depozitare a dispozitivelor medicale, conform cerinţelor specificate de producător.

Procurorii au deschis dosar penal în cazul morţii interpretului de muzică populară Petrică Mîţu Stoian

Articolul precedentŞcoala de mediu: program gratuit de educație ecologică pentru copiii din Bucureşti
Articolul următorRareş Bogdan: “Nu am blocat creşterile de alocaţii sau pensii”