Protest în Chișinău pentru susținerea lui Alexandr Stoianoglo, sursa foto: Adevarul.ro

În fața Parlamentului Republicii Moldova, sute de persoane au protestat duminică, la Chișinău, față de arestarea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Opoziția le consideră motivate politic și acuză noua guvernare că-și dorește „procurorul lor de buzunar”.

Fostul președinte Vladimir Voronin, liderul partidului comuniștilor ( PCRM), a susținut că lupta cu corupția nu e reprezentată de lupta directă cu Procurorul General, relatează g4media.ro. De asemenea, Voronin acuză actualul guvern că „ a scăpat lucrurile de sub control”, iar executivul e format din oameni proveniți din ONG, fără să aibă o experiență de lucru. Mai mult, liderul PCRM a mai precizat că criza sanitară cu care se confruntă țara lor a fost uitată, iar „oamenii mor, iar ambulanțele aleargă toată ziua”.

Alexandr Stoianoglo a fost ridicat de către mascați din biroul său

Procurorul general a fost arestat și suspendat din funcție, fiind acuzat de acte de corupție și abuz de putere. Președintele Republicii Moldova a declarat, în repetate rânduri, că nimeni nu este deasupra legii și că va lua măsuri urgente pentru pedepsirea corupților de la nivel înalt.

La protestul de duminică, participanții au adoptat o rezoluție prin care cer reinstalarea în funcție a lui Alexandr Stoianoglo și eliminarea controlului politic din justiție. Totodată, în textul rezoluției se cere revenirea la metodele și instrumentele Plahotniuc și încetarea degradării statului de drept.

Procurorul general susține că arestarea sa pentru 30 de zile reprezintă o răzbunare din partea Maiei Sandu. Chiar cu o zi înainte de a fi reținut, Stoianoglo a făcut publice mai multe secvențe din corespondența lui Viorel Morari, fostul șef Anticorupție și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu. De asemenea, procurorul general anchetat a mai susținut că a fost presat să renunțe la cercetarea unui episod din „furtul miliardului”.

Conform Agerpres, conflictul dintre Alexandr Stoianoglo și noul guvern a început după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elobrat un proiect de lege prin care s-a stabilit evaluarea și demiterea procurorului general dacă este urmărit penal.

Alexandr Stoianoglo a fost ridicat de mascați din biroul său și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorul general al Republicii Moldova a fost reținut pentru 72 de ore

Articolul precedentRareș Bogdan, o posibilă propunere de premier din partea PNL
Articolul următorFostul ministru Stelian Ion speră în consultări corecte, „dincolo de orice partizanat”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.